El dia 2 de setembre, a les 12 h, dintre el marc de les festes de la Mare de Déu de la Cinta, tingué lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tortosa, la XX edició del Premi Mn. Ovidio Tobías “Dóna’m la mà”. El 25 de novembre de 1999 nasqué aquest projecte amb la finalitat de reconèixer públicament els valors humans i cristians de persones i entitats que voluntàriament i de manera generosa ajuden la nostra societat .i que aquesta Associació pretén treure a la llum. A més a més del Premi “Dóna’m la mà” de tant en tant s’organitzen taules rodones i concursos de dibuix i redacció a nivell dels centres educatius, amb la finalitat de sensibilitzar en valors els xiquets, adolescents i joves.

L’ acte fou presidit per la Sra. Meritxell Roigé Pedrola, alcaldessa de la ciutat i Mn. Josep Ma Membrado Blas, president de l’Associació Mn. Ovidio Tobías “Dóna’m la mà”. Hi eren presents l’il·lm. Sr. Vicari General, José Luís Arín Roig, regidors/es de l’ajuntament de Tortosa, altres autoritats, membres de la Reial Arxiconfraria de Ntra. Sra. de la Cinta, membres de la Cort d’Honor, reina de les festes, Emília Minguell Cortés, i un bon nombre de  tortosins i tortosines que omplien el Saló de Plens. La cantautora tortosina, Montse Castellà Espuny,  interpretà tres peces del seu repertori: “Poema de Miquel Martí i Pol”, “És com un miracle” i “Blowing in the wind” (Escolta-ho en el vent).

El Sr. Conrad Duràn després de donar la benvinguda als assistents i agrair la seua presència, ens digué que amb motiu del XXè aniversari de la fundació de l’Associació, s’acordà celebrar aquest acte al Saló de Plens de  l’Ajuntament. El  Sr. Conrad donà lectura a tots els premiats al llarg de vint anys i s’oferí a tots els presents un punt de llibre amb la relació dels premiats. Recordà l’artista Sr. Àngel Acosta, autor material del trofeu i  a tots els qui han contribuït al llarg dels anys ajudar els altres sense esperar recompensa.

Tot seguit,  la Sra. Ma Cinta Llassat, amb unes paraules molt emotives, recordant la fundació de l’Associació Mn. Ovidio Tobías “Dóna’m la mà”, manifestà l’agraïment al seu president Mn. Josep Ma Membrado i al Consistori de l’Ajuntament presidit per l’Alcaldessa. També tingué un record agraït pels anteriors alcaldes de la ciutat i pel Sr. Federico Mayor Zaragoza qui presidí el primer acte de l’Associació. Expressà el desig de la continuïtat d’aquest afer de l’Associació, per tal de fomentar els valors en la joventut: amistat, solidaritat, generositat, convivència, etc. Llançà la idea de fer una taula rodona per fer extensiu aquest projecte fins i tot als universitaris.

La Sra. Silvia Tejedor, ens oferí un breu record de Mn. Ovidio Tobías. Prevere de la nostra diòcesi, nascut a Sant Mateu i que als quaranta-nou anys fou cridat a la Casa del Pare. Per a ell el primer objectiu era ser un bon cristià, tal com en parla el pròleg del seu llibre. Destacà la seua tasca sacerdotal per la caritat envers els pobres. Home de pregària, transmissor de la fe, proper amb els altres, emprenedor… Ens digué Silvia Tejedor: Em quedo amb l’etern somriure de Mn. Ovidio. “Riure amb qui riu i plorar amb qui plora”. També va tenir un record per Mn. Salvador Ballester, qui també fou president de l’Associació. El definí com un sacerdot d’oració i sacrifici, bo, alegre i amb una gran capacitat de treball.

A continuació, la Sra. Verònica Llorca, Secretària de l’Associació, donà lectura a l’Acta en la qual figuren els tres premiats en la XX Edició. S’atorgà el primer premi a la Plataforma en defensa de l’Ebre. El segon a l’ Orfeó Tortosí i el tercer a l’Associació Sant Francesc Gil de Federich. Els representants de cada entitat guardonada, en recollir el Premi van donar unes petites pinzellades de les activitats que porten a terme i van adreçar unes paraules d’agraïment pel guardó rebut. Ressonà un fort aplaudiment.

Mn. Josep Ma Membrado, President de l’Associació, saludà els assistents i ens digué que hi ha un futur en projecte que es construeix en l’ara i l’avui. Per tant hem de donar suport a l’Associació. És molt important la conjunció dels valors humans i cristians i cal actuar sempre amb testimoniatge. Com a darrera paraula us dic: Coratge!

Va cloure l’acte la Sra. Alcaldessa, donant les gràcies a l’Associació per la tasca de solidaritat i la transmissió de valors al llarg de vint anys. Tortosa és una ciutat molt solidària i en tenim un exemple en la recollida d’aliments a l’Ofrena de la Cinta. Aquest any sumen 4.500 kg. Felicito als guanyadors d’aquest any i us animo a seguir treballant. La Plataforma en defensa de l’Ebre seguiu lluitant en defensa del nostre riu que dóna vida a les nostres terres. Precisament avui, dintre el marc de les festes de la Cinta, celebrem el “Dia del riu”. Felicito també tots els guardonats als llarg dels vint anys i vull fer una menció especial a Ma Cinta Llassat per tot el que ha treballat per l’Associació. Us animo a que per molts anys pugueu seguir premiant la gent solidària de la nostra ciutat. Bon dia de les festes de la Cinta.

Amb la interpretació  de “Blowing in the Wind” a càrrec de Montse Castellà, es va cloure l’acte. Gràcies a tots els qui col·laboren de manera generosa a portar a terme les finalitats per les quals fou fundada l’Associació Mn. Ovidio Tobías “Dóna’m la mà” . Fins al proper any que si a Déu plau, ens retrobarem.

Maria Joana Querol Beltrán