El diumenge, 5 de novembre, la imatge peregrina de la Mare de Déu de Fàtima visità la ciutat de Tortosa, amb motiu de l’Any Centenari de les aparicions. A les 11’30 h. arribà a la parròquia del Roser. Fou la primera visita a la nostra diòcesi. Mossèn Ramon Labernié, rector de la parròquia, setanta xiquets i xiquetes de la catequesi parroquial de primera comunió, acompanyats dels seus pares i altres fidels, van rebre la imatge a la plaça Pío XII. Van fer la consagració a la Verge de Fàtima del Papa Francesc i, tot seguit es celebrà l’Eucaristia. Al final de les pregàries, els xiquets van fer-ne una, la qual van oferir-la a la Mare de Déu, deixant-la als seus peus.

En acabar l’Eucaristia es van fer torns de pregària i d’oració personal davant la imatge de la Mare de Déu, fins la celebració de l’Eucaristia a les 19’30 hor_DSC1442es. El temple parroquial estava de gom a gom. Hi era present l’alcalde de Tortosa, Sr. Ferran Bel i alguns regidors. A més a més de molts fidels de la parròquia, van participar-hi fidels d’altres parròquies de la ciutat, de les parròquies de Deltebre i d’algunes altres de la diòcesi. La Missa fou presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada per sis sacerdots. Els cants foren a càrrec del cor parroquial acompanyats a l’harmònium per Jordi Roig i sota la direcció de la feligresa de la parròquia del Roser, Cinta Jardí. A l’altar hi havia un estendard de l’associació “Ejército Azul” amb la inscripció:“Orbis unus orans”, que està per diferents parts del món per pregar per la pau.

Amb el cant “Ave, Ave, Ave Maria”, s’inicià la celebració. Un feligrès va fer la monició d’entrada donant gràcies per la presència de la Verge Peregrina de Fàtima, demanant-li  la seua protecció. La primera lectura fou de la profecia de Malaquies (Ml 1,14b-2,2b.8-10). Com a resposta al Salm responsorial vam cantar: “Déu és amb vós Maria, Déu és amb vós”. La segona lectura, de la primera carta de sant Pau als cristians de Tessalònica (1Te 2,7b-9.13) i l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 23, 1-12).

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant mossèn Ramon, rector de la parròquia, els germans en el sacerdoci concelebrants, el sr. alcalde i regidors i tots els fidels. Avui ha començat a la nostra diòcesi, ens digué, la visita de la imatge peregrina de la Mare de Déu de Fàtima, amb motiu de la celebració dels cents anys de les aparicions a aquells xiquets pobres i humils. És la manera que Déu té d’actuar al llarg de la  història de la humanitat, qui com en aquest cas se serveix dels pobres, dels petits i dels humils.

_DSC1611La Mare de Déu ens deixà un missatge que és en primer lloc un advertiment a la humanitat. Europa va viure una ideologia que semblava que l’home, dominant les ciències de la naturalesa, volia determinar com havia de ser la vida de la societat per a ser feliç, però van haver-hi milions de morts. Quan l’home vol imposar la seua ideologia, la humanitat es converteix en esclava d’aquestes ideologies, les quals han provocat moltes víctimes. La Mare de Déu recorda el missatge que hem escoltat en la primera lectura: “Jo sóc el rei de reis, diu el Senyor de l’univers i tots els pobles reverencien el meu nom”. Quan deixem Déu, qui és el Senyor de la història i volem convertir-nos nosaltres en els senyors de la història, acabem minant la humanitat i excloent els qui no pensen com nosaltres. Si volem salvar l’home, hem de reconèixer que Déu és el Senyor de la història. El missatge dels pastorets, és un missatge profètic.
Un segon advertiment seria que el Senyor no ens dóna armes per sembrar el seu Regne. Ell dóna uns instruments que aparentment són poc poderosos. Quan va enviar els apòstols, els donà la gràcia dels sagraments. La Mare de Déu digué als pastorets de Fàtima, que el món se salvaria si els homes feiem oració i penitència. El mal únicament es pot atacar amb les armes del bé. Quan els cristians volem canviar el món, ho fem amb la penitència, la pregària i els sagraments. Hem de sembrar llum on hi ha foscor i esperança enmig de la humanitat que està perdent-la. La manera d’actuar de l’Església a sembrar el bé, és intentar sembrar la llavor de la gràcia en aquest món que tant necessita una paraula d’esperança. La visita d’aquesta imatge peregrina és una manera d’unir-nos a la Mare en aquest any que ha de ser de gràcia i ens crida a obrir el nostre cor a la gràcia transformadora dels seu Fill. Que així sigue.

_DSC1633Després de les pregàries i durant l’ofertori, el cor cantà: “Salve regina, salve regina, ora pro nobis, Maria” i els cants de comunió foren: “Les benaurances” i “Jo sóc el pa de vida”. El cant de l’acció de gràcies després de la comunió: “Us invoco Déu meu”. A continuació vam llegir la fórmula de consagració a la Mare de Déu de Fàtima i tot seguit el nostre bisbe Enrique ens donà la benedicció del final de la Missa.

A continuació va tenir lloc la processó, durant la qual vam resar el Rosari, vam cantar l’Ave de Fàtima i altres cants a la Mare de Déu. En finalitzar la processó, la imatge peregrina fou rebuda amb un fort aplaudiment quan entrà altra vegada al temple parroquial i amb gran entusiasme vam cantar: “Ave, Ave, Ave Maria”. El Sr. Bisbe, abans d’acomiadar-nos, ens digué unes paraules: L’Església en el caminar de la seua història està sempre acompanyada per la Mare del Senyor. També les aparicions ens recordem que estem acompanyats per Ella. Enmig de les dificultats, que no ens falten en la nostra vida, Maria ens dóna confiança. Acabarem la celebració donant-vos la benedicció per a que el Senyor i la Mare us acompanyen sempre. Germans, aneu-vos-en en pau.

Donem gràcies per aquesta visita que continuarà per alguns pobles de la nostra diòcesi i demanem-li a la Verge de Fàtima el que li vam dir en el moment de fer-li la nostra consagració: “Custodia nuestra vida entre tus brazos… sostiene e ilumina nuestra esperanza, suscita y anima la caridad, guíanos a todos por el camino de la santidad…congrega a todos bajo tu protección y entrégalos a todos a tu Hijo, Señor nuestro, Jesús”

                                                                    Maria Joana Querol Beltrán