El dia 27 d’octubre, va tenir lloc a la Catedral de Tortosa, la trobada de canonges dels Capítols amb seu a Catalunya. Foren els seus amfitrions els canonges del Capítol de la Catedral. Es van reunir a la capella de la Mare de Déu de la Cinta en un total de trenta-un. El degà de cadascun dels Capítols comunicà les coses més rellevants del seu Capítol.

Després el M.I. Josep Alanyà, canonge i director del Arxiu Històric Diocesà, explicà de forma molt exhaustiva, la capella de la Mare de Déu de la Cinta. A la capçalera hi ha un retaule de marbre amb la imatge esculpida de la Verge de la Cinta i als dos costats, les escultures de sant Pere i sant Pau també de marbre. Les escenes de les pintures representen el descens de la Mare de Déu, acompanyada de sant Pere i sant Pau i un cor d’àngels. La cúpula està dividida en vuit sectors, en els quals estan representades vuit dones de l’A.T. A les petxines hi figuren: Moisès, Isaïes, Jeremies i Ezequiel. A les parets de la capella hi ha dos llenços a l’oli i emmarcats amb marbre, que representen l’Anunciació i l’Adoració dels pastors. Uns altres dos que representen la presentació de Jesús al Temple i la Purificació de Maria. Destacà que gran part dels materials d’ornamentació són de marbre blanc de Carrara, negre de Gènova i de jaspi de la pedrera de la Cinta.

Tot seguit, a la nau central de la Catedral, va tenir lloc el rés de l’Hora 6ª de la Litúrgia de les Hores i la celebració de l’Eucaristia, presidida pel nostre. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada per tots els canonges. També hi érem presents alguns fidels.

10-27 trobada canonges

S’inicià la celebració amb el cant “La terra lloï el Senyor”. En l’homilia el Sr. Bisbe ens comentà un fragment de la carta de sant Pau als cristians d’Efes: “Germans, sigueu bondadosos els uns amb els altres i perdoneu-vos tal com Déu us ha perdonat en Crist. Sou fills estimats de Déu: imiteu el vostre Pare. Viviu estimant com Crist us estima…” Sant Pau ens recorda el que som per gràcia de Déu i el que Déu ha fet en nosaltres. Així com Déu ens ha perdonat en Crist, també nosaltres hem de ser compassius. Crist es va entregar per nosaltres i hem d’estimar com ell estimà. Som un poble sant de Déu i hem de fer de la nostra vida una lloança i una acció de gràcies al Senyor. Sant Pau ens exhorta a una vida nova que comença per tot el que Déu ha fet per nosaltres, ens ha perdonat en Crist i Crist s’ha entregat per nosaltres. I sant Pau continua dient: “En altres temps vosaltres éreu foscor, però ara que esteu en el Senyor, sou llum. Viviu com els qui són de la llum”. Celebrem l’Eucaristia que és presència del misteri de la salvació, on es fa present Jesús i s’ofereix com a víctima. La nostra vida ha de ser una acció de gràcies, que hauria de ser la característica de tot cristià.

L’Evangeli ens presenta la guarició d’una dona malalta i, malgrat que la Llei ho prohibeix per ser dissabte, la caritat està per damunt de tot.

Adreçà als canonges aquestes paraules de Mn. Ramon Arnau, canonge de València, “Els canonges sou el signe d’una església que prega, que és redimida i salvada pel Senyor”.

El Sr. Bisbe acabà l’homilia dient-nos que les nostres eucaristies i les celebracions litúrgiques ens ajudin a viure la llei de l’amor.

Al final de la Missa i abans d’acomiadar-nos, vam cantar el Virolai.

Els canonges van continuar la jornada, trobant-se molt ben acollits pel Sr. Bisbe i els seus germans sacerdots de la diòcesi de Tortosa.

                                                                                    Maria Joana Querol Beltrán