El dia 1 de desembre, el M.I. Josep Alanyà i Roig, canonge arxiver, presentà a la sala d’actes Valentin Faura de la Cambra de Comerç de la ciutat, el seu llibre “Santa Maria de la Cinta. Història i documents (1178-2017)”. El motiu de l’obra fou la celebració del IV Centenari de la fundació de la Reial Arxiconfraria Ntra. Sra. de la Cinta.

Inicià l’acte el Sr. Luís Javier Muñoz, Comissari de l’Any Jubilar. Després de saludar els membres de la presidència: Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent, l’autor del llibre, Dr. Josep Alanyà, i el Primer Majordom de l’Arxiconfraria de la Cinta, Sr. Javier Colina, les autoritats i un bon nombre d’assistents, ens digué que aquest acte era l’últim abans de la cloenda de l’Any Jubilar, que tindrà lloc a la Catedral el dia de la Puríssima, en l’Eucaristia presidida pel Sr. Bisbe. També va anunciar que el proper diumenge dia 3, després de la Missa Dominica, es presentarà la recopilació de conferències que s’han fet durant l’Any Jubilar.

Quan l’Arxiconfraria pensà fer un llibre que plasmés l’amor dels tortosins a la Mare de Déu, l’encarregà a Mn. Alanyà, qui amb molt de gust ho acceptà. El resultat han estat aquests dos volums amb un total de 1568 pàgines, un gran treball al que ha dedicat més d’un any. “Des de l’Arxiconfraria agraïm -digué el Sr. Muñoz- a la “Fundació Pepita Martí de Duran” que hagi patrocinat l’edició de l’obra”. També va expressar l’agraïment al Sr. Ferran Bel, alcalde de Tortosa, i molt especialment a Mn. Alanyà per la seua dedicació al llibre i la seua amistat.

Tot seguit el Sr. Bisbe inicià la presentació del llibre. Recordant les paraules dels Goigs en honor de la Mare de Déu de la Cinta (“La vostra Cinta sagrada nos té el cor tendrament pres”), va dir que això es pot aplicar a l’autor de l’obra, que ha volgut oferir-la a la Mare de Déu amb sentiments de gratitud i com a lloança vers Ella. Aquest llibre és un dels fruits de l’Any Jubilar que quedaran per a la història de la ciutat, de la diòcesi i de la catedral. En aquesta obra no sols trobem dades sobre la hitòria de la devoció a la Mare de Déu de la Cinta: l’autor ens presenta el relat històric de com era la ciutat al segle XII; es constata el procés de restauració de la diòcesi; ens ofereix dades sobre la catedral romànica, etc. Això té un sentit: la tasca de l’historiador no consisteix únicament en narrar els fets, sinó en oferir-nos les claus per a comprendre’ls.

12-01 Prentació llibre menudaEl Sr. Bisbe va comentar aquelles coses que més l’han colpit d’aquesta obra: encara que és una obra voluminosa cada capítol té la seua autonomia, pel que cadascú pot llegir allò que l’interessa. L’autor no solament ens narra la història, sinó que ens ofereix les fonts i els documents dels que s’ha servit. En eixe sentit, ha fet una investigació exhaustiva i ha emprat una metodologia impecable. És una obra en la que es tracten tots els temes que tenen a veure amb la Mare de Déu de la Cinta: les dades de la història dels reliquiaris, incloent les vegades que ha sortit de la catedral i les vegades que s’ha obert per motius de restauracions; la història de les celebracions; la construcció de la capella, un dels millors exemples del barroc a Catalunya, amb dades sobre tots els qui van intervenir en la construcció, etc.

L’autor dedica el primer capítol a l’estudi del relat del lliurament de la Cinta escrit per Francesc Vicent, que és la font més important per a conèixer l’origen d’aquesta devoció, i distingeix entre l’acte de lliurament del Cíngol (Cínguli traditio), la tradició oral que s’origina amb aquest acte (traditio Cinguli) i la narració escrita, que té una gran densitat teològica perquè Francesc Vicent se serveix de conceptes de la mística per intentar descriure l’experiència del clergue que va rebre la Cinta de la Mare de Déu. El Bisbe va acabar felicitant a l’autor per la seua obra.

A continuació fou la intervenció de Mn. Alanyà, qui va agrair a tots els qui han fet possible aquesta obra (l’Arxiconfraria, Capítol catedralici, editorial Querol, etc). També va contar alguna anècdota relacionada amb el procés de composició de l’obra: “el dia que vaig començar aquest treball tenia al davant una medalla de la Mare de Déu de la Cinta del segle XIX, que portava la meua mare quan esperava un fill. Per tant jo també vaig estar darrere d’aquesta medalla. La Mare de Déu m’ha ajudat”.

El Dr. Alanyà va manifestar que per a ell el primer capítol és com la primera pedra del relat, transcendent, espiritual, divina i mariològica. Va invitar als lectors a endinsar-se en el que significava en aquell moment la vinguda de la Cinta: a la ciutat s’ha produït un fet, la construcció de la catedral. Aquest relat ens porta a la tradició de l’església des del segle XII fins avui i sense cap trencament des dels primers tortosins que van venerar la Cinta. També es va detenir en l’espoli de l’any 1936. Malgrat hi ha un intent de salvar el reliquiari major, es va perdre el control i fins al dia d’avui no sabem on es troba. Finalment, ens va narrar alguns detalls de la construcció de la Capella de la Cinta. Sobre tot cal ressaltar la hipòtesi de què les escultures de la Mare de Déu i de Sant Pere i Sant Pau siguen d’Antoni Ferrer, cosa que fins al dia d’avui no se sabia amb certesa.

Per cloure l’acte ens adreçà la paraula el Sr. Javier Colina, primer majordom. Després de saludar tots els assistents oferí a l’autor del llibre, en nom de l’Arxiconfraria, un punt de llibre de plata i el va felicitar pel seu treball.

Maria Joana Querol

Àlbum fotogràfic