El dia 2 d’octubre, a la capella del Seminari de Tortosa, fou ordenat Diaca, el seminarista Gerard Reverté Escrihuela, de la parròquia IMG_3654“Sant Josep” de Sant Carles de la Ràpita. L’Eucaristia presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, fou concelebrada pel rector del nostre Seminari i el del Seminari Interdiocesà i vint-i-nou preveres. Hi eren presents tres diaques, els tres seminaristes de la nostra diòcesi i altres del Seminari Interdicesà. La participació de joves i adults fou molt nombrosa. Toni Caballol dirigí tots els cants, amb l’acompanyament d’alguns instruments musicals.

S’inicià la celebració amb el cant: “Som testimonis de Resurrecció”.  Tot seguit, la monició d’entrada: Tenim el goig de celebrar l’ordenació diaconal de Gerard. Enfortit per l’Esperit Sant, s’entrega avui al servei de l’Església, vivint la pregària, el treball i el celibat com a signe de consagració a Crist. Que la seua vida sigue un servei als homes.

Dos joves van fer les lectures i el Salm responsorial (94) fou cantat: “Tant de bo que avui sentíssiu la veu del Senyor: No enduriu els vostres cors”. Un diaca permanent proclamà l’Evangeli (Lc 17, 5-10).  A les paraules. “Que s’acosti el que ha de ser ordenat, Gerard Reverté Escorihuela, Mn. Javier Vilanova, rector del Seminari de Tortosa el presentà i el Sr. Bisbe digué: “Escollim aquest germà nostre per a l’ordre del diaconat”. I tots vam respondre amb el cant: “Us donem gràcies, oh Déu Pare nostre”.

El Sr. Bisbe inicià  l’homilia saludant els dos rectors, els sacerdots, els seminaristes i tots els germans. Avui és un dia d’alegria per a tota la nostra església diocesana. Gerard, t’has preparat espiritual, intel·lectual i pastoralment. Avui per la imposició de les mans et convertiràs en un servidor de Crist. Aquest temps del ministeri diaconal et servirà per a col·laborar amb el bisbe, formant part del presbiteri diocesà. Amb aquesta alegria  et dedicaràs al servei de l’Església, donant-li al Senyor tota la teua vida i la teua persona. Això és un signe que estimes de cor el Senyor qui és per a tu el teu tresor. El celibat ens capacita per estimar més cada dia el Senyor i estimar tots els germans, ja que el celibat no és per a no estimar ningú, sinó per estimar tots amb generositat.

Procura revifar la flama del do de Déu que portaràs en virtut de la imposició de les meues mans.  Tindràs sempre l’ajut de l’Església, del bisbe, dels preveres i del poble de Déu, però el primer responsable ets tú. Has de mantenir l’esperit de pregària i el rés de la Litúrgia de les Hores, per tal de revifar la flama del do que rebràs. Cada dia en obrir la Litúrgia de les Hores, trobaràs una paraula que t’il·luminarà. Sigues molt fidel a la pregària. El ministeri de la caritat IMG_3663et farà semblant a Crist i demana al Senyor un cor disposat a servir. El servei als altres ens recorda que qui salva és el Senyor i nosaltres estem al seu servei i, no separes mai l’Eucaristia del servei als germans; vivint-la autènticament, estaràs al seu servei. Pensa que Jesús, el mateix dia que instituí l’Eucaristia va rentar els peus dels deixebles.

Sant Pau ens exhorta a suportar tot el que Déu ens dóna, amb fermesa, amor i seny. Viu aquesta tasca d’evangelitzador i no et penediràs mai de viure l’autenticitat de l’Evangeli,  vivint en la fe i l’amor a Crist. Benvolgut Gerard, el que avui se et confia en paraules de sant Pau a Timoteu: “El tresor que t’ha estat confiat és valuós. Guarda’l amb la força de l’Esperit Sant que viu en nosaltres”, han de ressonar en el teu cor. Tot això ens porta a la consciència de la nostra petitesa, per a ser servidors amb un esperit d’humilitat. Pensem quan ens haurem de presentar davant el Senyor, en les paraules de Jesús en l’Evangeli: “Quan haureu complert tot allò que Déu us mana, digueu: Som servents sense cap mèrit: no hem fet altra cosa que complir el nostre deure”. El gran goig que ompli el nostre cor i la nostra vida és haver estat cridats a treballar en la vinya del Senyor. Gerard, en aquest dia de la teua ordenació diaconal no t’oblides de mirar la Mare de Déu, per a que el teu sí sigue cada dia més semblant al seu, una donació total al Senyor sense condicions.. Ella quan va dir: Sóc l’esclava del Senyor, ja no va mirar enrere. Que ella t’ajude per a que el teu ministeri sigue sempre fidel i arribes a la meta que el Senyor ha escollit, per a treballar en la seua vinya. Que així sigue.

A continuació el Sr. Bisbe digué a Gerard: Fill estimat, abans de ser ordenat diaca cal que manifestes la teua voluntat. Vols observar el propòsit per a tota la vida per causa del Regne del cel el servei a Déu i els homes? Vols imitar sempre la vida de Crist, tú que repartiràs el seu Cos i la seua Sang? Em promets respecte i obediència a mi i als meus successors? … Que Déu continue aquesta obra bona que ha començat en tú. Que faci baixar la seua benedicció sobre aquest servent seu que ha estat cridat a l’ordre dels diaques.

Tot seguit vam cantar les Lletanies dels Sants, mentre Gerard estava prosternat a terra als peus de l’altar. El Sr. Bisbe l’imposà les mans, implorant que davalli l’Esperit Sant per a que pugue complir el seu ministeri i que en la seua manera de viure reflecteixi els manaments del Senyor. DesprIMG_3658és de revestir-se amb els ornaments de diaca, el Sr. Bisbe li digué: “Rep l’Evangeli de Crist i ensenya el que creus i practica el que ensenyes”. Continuà la celebració de l’Eucaristia. A l’ofertori vam cantar: “Les forces es refan entorn la taula”.  Els cants de la comunió foren: “Jo sento que em crides, tu Senyor m’has seduït” i “Jo sóc el pa de vida”.

Abans de la benedicció final, Gerard digué unes paraules d’agraïment, primer als seus pares, que l’han ajudat en la seua vocació, al Sr. Bisbe per la seua confiança, a la parròquia natal que és la seua segona família, a tots els mossens que l’han ajudat, a la parròquia dels Dolors que ha servit, als rectors i companys del Seminari de Tortosa i de l’Interdiocesà, als amics, als joves, a l’Acció Catòlica, a l’Hospitalitat de Lourdes, a tots els qui han col·laborat en la celebració, a tots els presents i un record especial pels mossens i la gna. Mª Jesús, qui foren cridats ja a la Casa del Pare.

Finalment el Sr. Bisbe donà les gràcies als pares de Gerard, perquè IMG_3679sempre l’havien recolzat en la seua vocació. I digué als joves que si algú sent en el seu cor que el Senyor el crida per a servir-lo, que la resposta no sigue al primer moment, no, perquè és el més fàcil. Si això passa, aneu a parlar amb el mossèn que més coneixeu o al mateix Gerard. Si no és aquesta la vostra vocació, almenys haureu tingut l’honradesa de plantejar-vos-ho i consultar-ho. Que l’alegria que sentim avui, la puguem viure moltes vegades a la nostra diòcesi.

Amb la benedicció del Sr. Bisbe i el cant final a la Mare de Déu. “Bona Mare et vull cantar”, s’acabà la celebració de joia i acció de gràcies per l’ordenació diaconal de Gerard. Després vam passar a compartir un berenar i l’alegria de la celebració.

                                                                     Maria Joana Querol Beltrán

Homilia i fotos