A Morella enguany és any de Sexenni, anem a celebrar el que fa LIV, són més de tres segles de fidelitat a la paraula donada en les circumstàncies extraordinàries que va provocar el rebrot d’una gran pesta durant l’any 1.672.

L’acompliment del vot comporta celebrar un solemne novenari en honor a la “Imperatris de totes les Criatures” Nostra Senyora de Vallivana en agraïment pel “benefici alcançat” amb la curació de la pesta.

Mireu, els morellans del segle XVII baixen al Santuari per cercar l’ajut de la seua Mare del cel, pugen la imatge, com quan Maria de Natzaret va pujar decididament a la muntanya per ajudar Elisabet. Maria, en l’advocació d03-07 Sexeni solidari.jpge Vallivana, escolta les necessitats tan greus que tenen els morellans en aquell moment i els cura de la pesta, pràcticament de manera immediata.

Ara, celebrem un nou Sexenni, els preparatius són molts, el solemne novenari i tot el que comporta, com els ornaments dels carrers, les danses, els quadros bíblics … Però tot això no és prou, Maria ens va ensenyar el camí que hem de seguir: veure les necessitats de la gent i procurar resoldre-les. Per això una part important de la celebració ha de formar-la el Sexenni Solidari. Enguany amb la visió de Morella per Moçambic.

En este Sexenni LIV tornem a recolzar un projecte amb l’ONG Delwende de les Germanes de la Consolació a Inhambane (Moçambic). Fa sis anys vam cooperar amb 27.000€ en la construcció d’aules i banys per l’escola “Primária Completa 1º de maio” al barri de Libertade de l’esmentada ciutat. L’any 2.013 tot estava construït i en ple funcionament per als 2.600 alumnes del centre.

Malauradament al mes de febrer de l’any passat un huracà va destruir molta part de les instal·lacions, calia reconstruir tot el que s’havia fet malbé si el centre havia de continuar prestant el seu servei! El pressupost és molt elevat, però des de Morella ens hem compromès a aportar 15.000€ per facilitar la tan necessària reconstrucció.

En el cartell hem volgut donar centralitat a la imatge de la Mare de Déu, portada en la seua peanya de festa gran pels carrers ornamentats, sempre amb la presència dels morellans que llencen pètals de flors en senyal d’amor i d’escoltar el que ella ens demana. Esperem que sigui una bona motivació per aconseguir que, un cop més, seguim els seus ensenyaments i escoltem el clam de tantes persones necessitades que hi ha al nostre món, en este cas per fer realitat la reconstrucció de l’escola a Moçambic.

    Eduard Blasco