A Morella el passat diumenge dia 27 d’agost vam celebrar “l’Anunci”, el moment de partida del proper sexenni. La festa va començar amb l’Eucaristia presidida pel nostre Bisbe, Mons. Enrique Benavent.

Parlar de l’Anunci és parlar de la preparació del proper Sexenni, a l’agost de 2018, serà ja el LIV, són molts anys, moltes les accions de fidelitat, moltes les vegades de recordar els orígens, sempre per actualitzar-ho i viure-ho com s’ha de fer en cada moment.

Els orígens estan a finals de l’any 1672, en aquell moment els morellans es van trobar perduts, no sabien com resoldre el seu gran problema (la pesta), la solució només podia passar per la Mare de Déu de Vallivana. Els jurats ho demanen, i, reunida la confraria del Roser, es decideix portar la imatge a Morella el dia 31 de desembre. Tan gran va ser el canvi en la salut dels malalts que ja el dia 7 de gener, dia de Sant Julià la situació era totalment diferent: la pesta havia estat superada i la salut recuperada.

Els morellans del segle XVII van veure la intervenció de la Mare de Déu de Vallivana en la solució dels seus mals, en la curació de la pesta. I ho van demostrar: durant el gener van fer celebracions d’agraïment i aquell mateix mes de febrer van fer el vot sexennal: la celebració d’un solemne novenari de sis en sis anys.

A partir d’aquell moment els morellans comptem el temps de sis en sis, parlem de “l’any passat” com el sexenni anterior, la nostra vida està dividida en períodes de 6 en 6. Això és viure la fidelitat, això és no perdre els orígens. Però no és prou, perquè la manera com no es  perdran els orígens és treballant per vèncer les noves pestes que ens afecten i que afecten a tot el món. Són en forma d’egoisme, d’individualisme, de superficialitat … hem de mirar el dolor de tanta gent i actuar com la Mare de Déu de Vallivana: actuant en benefici de la gent que pateix per causa de l’egoisme humà i que també alça la veu per implorar la solució dels seus problemes.

Esperem que la celebració del Sexenni LIV mantingui la fidelitat festiva i de compromís cap als més necessitats, com la Mare del Senyor ens va ensenyar.

                       Eduard Blasco