El diumenge, 4 de setembre, Tortosa celebrà la festa de la Mare de Déu de la Cinta. Una vegada més els tortosins fórem convocats per la nostra Patrona, per reviure les nostres arrels cristianes. A les 12 hores, es celebrà a la Catedral la solemne Missa Estacional, presidida pel nostre bisbe, Excm. i Rvdm. Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada pel Cabildo Catedral, els rectors de les parròquies de la ciutat i altres preveres. Hi eren presents el Sr. Alcalde, regidors, aP1750793utoritats, Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, Cort d’Honor, pubilles i pubilletes i fidels que omplien la nau central de la Catedral de gom a gom.

S’inicià la celebració amb l’himne a la nostra Patrona, cantat per l’Orfeó Tortosí i els fidels,  que amb tot l’amor de fills cantem a la nostra Mare. Tot seguit, l’Il·lm. Sr. Vicari General i Prior de la Reial Arxiconfraria, José Luís Arín Roig, ens adreçà unes paraules remarcant la importància de la Missa dominical on ens reunim per celebrar la nostra fe i, especialment avui festa de la Mare de Déu de la Cinta, presidits pel nostre pare i pastor, el bisbe Enrique.

Van proclamar la 1ª lectura del profeta Isaïes (7,10-14; 8, 10).i la 2ª del Llibre de l’Apocalipsi (11,19a; 12, 13-6a), la reina de les festes i una altra pubilla i, l’Evangeli proclamat fou el que narra la visita de Maria a la seua cosina Elisabet (Lc 1, 39-47).

El Sr. Bisbe, després de saludar els concelebrants, autoritats, pubilles, pubilletes i fidels, inicià l’homilia glossant la 1ª estrofa dels goigs a la Verge de la Cinta, lletra de Mn. Tomàs Bellpuig: “La nostra Cinta Sagrada mos té el cor tendrament pres, Mare apreteu la llaçada que no es desface mai més” . Aquestes paraules expressen un vincle d’amor ple de tendresa entre Maria i els tortosins. La Cinta és un regal d’amor de la nostra Mare, que desperta també en nosaltres l’amor vers ella. Per això li diem a Maria: “Mare, apreteu la llaçada que no es desface mai més”. El desig dels tortosins és que la Mare de Déu ens aprope més a ella amb la seua Cinta. Quan dues persones s’estimen i comparteixen les seues vides, arriben a pensar igual en les alegries i les penes. També els sentiments de Maria han de ser els nostres.P1750959

Celebrem l’Any de la Misericòrdia.  Hem escoltat en l’Evangeli que quan Maria s’assabentà que Elisabet esperava un fill, qui per motius d’edat ja no podia tenir descendència, “Maria se n’anà decididament a la Muntanya en un poble de Judea, va entrar a casa de Zacaries i saludà Elisabet…” Aquesta fou la reacció de Maria després de l’anunci de l’àngel; marxar de pressa perquè Elisabet la necessitava i les dues se senten estimades per Déu. Maria li porta l’anunci de la salvació i els fills que porten en el seu si se n’alegren. A l’inici de l’Any Jubilar de la Misericòrdia vaig decidir que la porta de la misericòrdia fos la que va del claustre a la capella de la Cinta. La porta per entrar a Déu és Maria i ella ens ensenya a tenir un cor misericordiós com el Pare.

Benvolgudes pubilles i pubilletes. Representeu els joves de la nostra ciutat. Aquest estiu molts joves han participat a Cracòvia en la Trobada Mundial de la Joventut. El Papa els digué que no havien de confondre la felicitat en la comoditat. Joves, heu d’estar decidits a ajudar aquells que ho necessiten. El Papa Francesc també manifestava la seua pena per aquells joves que no tenen alegria i sembla que s’han jubilat abans d’hora. També deia el Papa de no tenir un cor indiferent envers els qui sofreixen. Hem d’ajudar-los. En una ciutat com la nostra, que estimem Maria, volem que les famílies visquen en pau, que els xiquets i joves tinguen il·lusió, que ens respectem uns als altres… que puguem dir: “Que la llaçada amb Maria no es desface mai més”. Que així sigue.

L’Orfeó Tortosí intervingué amb els seus cants al llarg de la celebració i durant la Comunió cantà el “Magnificat”. Abans de la benedicció final, el Sr. Bisbe ens comunicà que amb motiu de la celebració dels quatre-cents anys de la fundació de l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, ha sol·licitat al Papa Francesc, mitjançant la Penitenciaria Apostòlica, la concessió de l’Any Jubilar Marià, amb indulgència plenària en les condicions habituals, als confrares i a tots els fidels cristians que visiten devotament la Capella de la Mare de Déu de la Cinta, pregant Déu. Els malalts i ancians podran guanyar la indulgència plenària davant d’una imatge de la Mare de Déu de la Cinta. L’obertura de l’Any Jubilar Marià serà el diumenge, 15 de gener de 2017 i la cloenda el 8 de desembre de 2017, festivitat de la Immaculada. S’aniran anunciant tots els actes.

A continuació el Sr. Bisbe impartí la Benedicció Papal i tot seguit en honor de la Verge de la Cinta, va tenir lloc el ball de l’àguila de Tortosa. Després d’un fort aplaudiment, el seguici que l’acompanyava, interpretà l’himne a la nostra Patrona. Finalment a la porta principal de la Catedral, la tradicional tronada de focs en homenatge a la nostra patrona.P1750960

A la tarda es celebrà la solemne processó, presidida pel nostre bisbe Enrique. El primer majordom, Sr. Lorenzo Pérez Tejerina confià l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria al Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont i Casamajó,  president de la Generalitat de Catalunya i l’acompanyaren com a borlistes la Sra. Mònica Ripoll Castelló, presidenta de la Cort d’Honor de Ntra. Sra. de la Cinta i el Sr. Josep Ma Utges Vallespí, membre de la Reial Arxiconfraria de la Cinta. Com tots els anys foren molts els tortosins que omplien els nostres carrers per veure passar la imatge de la Mare de Déu i la seua Relíquia. A l’entrada de la Relíquia a la Catedral i entre forts aplaudiments, es van disparar els tradicionals focs artificials i  amb gran emoció com sempre, s’enlairaven les veus dels tortosins cantant l’himne a la Cinta, ressonant amb tot entusiasme: “Visca la Mare de Déu de la Cinta!”. “Nostra Cinta sobretot”.

Amb la pregària final i la benedicció del Sr. Bisbe, ens vam acomiadar fins al dia següent que ens retrobaríem per la celebració de la Novena.

                                                                   Maria Joana Querol Beltrán

Fotos i homilia