El diumenge, 2 de setembre, a les 12 hores, es celebrà a la catedral la solemne missa estacional en honor a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat de Tortosa. Presidida pel Sr. Bisbe, Excm. i Rvdm. Enrique Benavent Vidal, van concelebrar el Capítol Catedral, els rectors de leIMG_8073s parròquies de la ciutat i altres preveres.  Van participar de la celebració la Sra. alcaldessa,  Meritxell Roigé Pedrola, regidors, autoritats, Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, Cort d’Honor, pubilles i pubilletes i molts tortosins que com tots els anys hi som convocats, manifestant el gran amor filial a la nostra Mare. Alguns cants foren a càrrec de l’Orfeó Tortosí i en altres  van intervenir tots els fidels sota la direcció del Sr. Joan Redó.

S’inicià la celebració amb l’himne a la nostra Patrona. Tot seguit l’Il·lm. Sr. Vicari General, José Luís Arín Roig,  va fer la monició d’entrada, destacant els dos pilars de la vida cristiana: l’Eucaristia i la Mare de Déu, remarcant les seues paraules: “Feu tot el que Ell us digui”. Que la missa dominical i l’amor  a la nostra Mare siguen el suport en la nostra vida de fills de Déu.

L’Orfeó cantà el “glòria” i tot seguit un membre de la Reial Arxiconfraria proclamà la 1ª lectura (Is 7,10-14; 8, 10). A les paraules del Salm responíem: “Cantem amb veu exultant  el nom del Senyor”. La 2ª lectura del Llibre de l’Apocalipsi (Ap 11, 19a; 12, 1.3-6a. 10 ab) fou proclamada per la Reina de les festes, Maria Espuny Herrero i Mn. Jesús Cid, diaca permanent, proclamà l’Evangeli (Lc 1, 39-47) que narra la visita de Maria a la seua cosina Elisabet.

El Sr. Bisbe inicià l’homilia amb unes paraules de salutació:  Sr. Vicari General, membres del Capítol, germans sacerdots, Sra. alcaldessa, portadora de l’estendard principal de la Mare de Déu de la Cinta i borlistes, ReiaIMG_8087l Arxiconfraria, Cort d’Honor, Reina de les festes i pubilles, Reina infantil i pubilletes, germans i germanes tots en el Senyor. “Veniu tortosins, la Cinta mo’l demana, donem-li el cor”. Paraules de l’himne de la Cinta escrites pel poeta Joan Moreira fa cent anys, amb la música composada pel beat Josep Ma Peris. Ells han ajudat a que l’himne de la Mare de Déu de la Cinta s’hagi gravat en el cor dels tortosins. La Cinta ens parla de la Mare del Senyor, que per a Tortosa és un signe que ens agermana a tots. D’una manera o d`una altra ens sentim cridats a aquestes celebracions, ja que la Cinta forma part de la vida dels tortosins i ens podem dirigir a Ella dient-li Mare. Tots ens sentim germans i aquesta germanor es fa més forta els dies de festa. Maria és la nostra Mare, el nostre Tresor. La Mare del Senyor porta en el seu si, Jesús. Ens agermana en el seu Fill i vol de nosaltres una autèntica comunitat d’amor. Quan cantem “donem-li el cor”, ens ha de fer créixer en ser cada vegada més amics del seu Fill. La fe compartida ens dóna el fonament per sentir-nos units tots, malgrat les diferències que hi hagin entre nosaltres. Que la Mare de Déu faci una autèntica comunitat de germans en la fe.

En l’Evangeli que hem proclamat, la Mare del Senyor i la seua cosina Elisabet, comparteixen la seua alegria. Maria és la beneïda entre totes les dones perquè porta en les seues entranyes el seu Fill i és feliç perquè ha cregut. Benvolgudes pubilles i pubilletes, esteu en l’etapa en la qual necessiteu i voleu demanar orientació de la vostra vida. Per als cristians la Mare de Déu és molt important i per a tenir l’alegria plena ens hem de fiar d’Ella. Maria ve ser feliç perquè es va posar a les mans de Déu, disposada a lliurar-li la seua vida.  El cor de l’home,quan es deixa portar per les ambicions, mai està content. Si voleu viure amb alegria, mireu Maria, la Mare del Senyor.  El mestre Moreira diu: “dels fills de Tortosa és sempre el consol”. La lectura que hem proclamat de l’Apocalipsi diu: “i duia al cap una corona de dotze estrelles”. És un signe del poble de Déu. Un signe d’esperança per a tota l’Església i pels qui passen dificultats en la vida i en la fe. MiremIMG_8093 Maria i com diu sant Bernat: “…pensa en Maria, invoca Maria, pensant en Ella i protegint-te no cauràs…” La Cinta és un regal d’amor. Mare de Déu de la Cinta, aquelles persones que estan més a prop del teu cor són les que passen dificultats, malalties, sofriments, mort d’algun ésser estimat, etc. Doneu-nos Mare un cor per estar prop d’ells. Que el nostre sagrat Cíngol  “lligue els nostres cors, fent que el d’Ella i els nostres, en vida i en mort, al cel i a la terra siguen un sol cor”. Que així sigue.

Un membre de la Cort d’Honor va fer les pregàries i a l’ofertori l’Orfeó cantà l’Ave Maria. Van portar les ofrenes la Reina de les festes i la Reina infantil. Arribat el moment de la comunió vam cantar el “Magnificat”. En finalitzà l’Eucaristia, el bisbe Enrique impartí la benedicció solemne amb indulgència plenària i el diaca permanent digué: “Podeu anar-vos-en en pau”. I amb el cor ple d’emoció vam cantar l’himne a la Mare de Déu de la Cinta.

Abans d’acomiadar-nos, van entrar els “Dolçainers” presidits per la figura de l’àguila fins al peu del presbiteri ballant en honor a la Mare de Déu. Després d’un fort aplaudiment, el seguici que l’acompanyava interpretà l’himne a la Mare de Déu de la Cinta.

A la tarda es celebrà la solemne processó, presidida pel Sr. Bisbe. El primer majordom, Sr. Javier Colina Villanueva, confià l’estendard principal a l’alcaldessa de la ciutat, Sra. Meritxell Roigé Pedrola, acompanyada dels borlistes Sr. Lluís Pegueroles Ariño, director de Càritas interparroquial i, del Sr. Josep Artur Anguera Galiana, president de Creu Roja Tortosa. Molts tortosins omplien els nostres carrers per veureIMG_8261 passar la imatge de la Mare de Déu de la Cinta i la Relíquia. Com tots els anys, a la entrada de la Relíquia a la catedral, entre forts aplaudiments es van disparar els tradicionals focs artificials i la gent que omplia la catedral de gom a gom cantàvem l’himne de la Cinta. Finalitzà la gran festa en honor de la Mare de Déu. Amb la pregària final i la benedicció del Sr. Bisbe finalitza la celebració de la nostra Patrona. Però tots els dies estàvem convocats per celebrar la Novena.

“La nostra Cinta Sagrada mos té el cor tendrament pres, Mare apreteu la llaçada que no es desface mai més”. Que la Mare de Déu ens acompanye sempre en el nostre peregrinatge i que es mantinguin units els vincles d’amor entre la Mare de Déu de la Cinta i els tortosins.

                                  Maria Joana Querol Beltrán

Més fotos
Homilia