La Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, tots els primers diumenges de cada mes celebra la Missa de la Dominica. A causa del confinament per la COVID-19, des del mes de març no s’havia pogut celebrar. El dia 7, primer diumenge de juny, festa de la Santíssima Trinitat, amb molt de goig ens vam retrobar a la Catedral per celebrar l’Eucaristia presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada per mossèn Josep Maria Membrado, rector de la parròquia del Sant Crist de la Catedral. Seguint la normativa establerta respecte a les distàncies durant la pandèmia del coronavirus, es celebrà a l’altar major. Al presbiteri estava posada la Relíquia de la Cinta.

Hi eren presents membres de la Reial Arxiconfraria i de la Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta i un bon nombre de tortosins i tortosines. S’inicià la celebració amb l’Himne de la  Cinta. Un membre de l’Arxiconfraria va proclamar les lectures. La primera del llibre de l’Èxode (Ex 34, 4b-6, 8-9). El Salm responsorial (Dn 3): “Glòria i lloança per sempre”.  La segona lectura de sant Pau als cristians de Corint (2 Cor 13, 11-13) i Mn. Membrado proclamà l’Evangeli segons sant Joan (Jn 3, 16-18).

El Sr. Bisbe inicià l’homilia amb una salutació: Benvolguts germans de l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, Cort d’Honor, germans i germanes tots en el Senyor. De vegades podem trobar persones que si els preguntem: Vostè creu en el Senyor? Ens contesten: “Algo” hi haurà. Si la mateixa pregunta la fem a un científic, ens dirà:  Hi ha algú que amb la seua intel·ligència i saviesa posa en ordre l’univers i totes les coses. Moltes persones tenen aquesta idea de Déu. La revelació cristiana ens diu que no és “algo”, és algú i, no és alguna cosa, sinó que és un ser personal. No és una intel·ligència neutra que posa en ordre les coses, és un Déu qui estima. Quan coneixem una persona, què és el que més valorem? Que és una persona intel·ligent, però és incapaç d’amar?  Quan més valorem una persona és quan estima de veritat.

Déu s’ha revelat en la història de la salvació. Destacaríem tres punts: 1) Revelació de Déu a Moisès. En la primera lectura hem escoltat com Déu es presenta com “un Déu compassiu i benigne, lent per al càstig, fidel en l’amor!”  Un Déu disposat a estimar i perdonar i no a condemnar.  2)  Sant Pau en la 2a carta als cristians de Corint ens parla d’un Déu de la pau i de l’amor, un Déu que és amor, però que no se’l reserva per a ell mateix, perquè això seria egoisme. “Viviu en pau i el Déu de l’amor i de la pau serà amb vosaltres”. 3) Tant va estimar Déu el món que envià el seu Fill. Un Déu que no és perquè sigue una gran intel·ligència, sinó un Déu amor, viscut en plenitud, un amor viscut en les relacions interpersonals. Un Déu en tres Persones distintes.

Us vaig a posar un exemple que tal vegada no sigue el més adequat, però faig la pregunta: Com ens agradaria que fossin les nostres famílies? Ens agradaria que estiguessin tan unides que no hi hagués res que les pogués portar a alguna divisió. Quan veiem famílies que cadascú viu en la seua manera de ser, però que tots els membres formen una unitat, com ens agradaria que totes fossin així! El mateix diríem de les comunitats i també de tota la humanitat. Déu vol que nosaltres entrem en aquesta família d’amor i que arribem a gaudir de la seua gràcia i del seu amor, del do de l’Esperit Sant.  Sant Pau desitja per a nosaltres tot l’amor que hi ha en Déu. Únicament un Déu així pot ser estimat i vol que nosaltres arribem a gaudir plenament del seu amor. En la nostra vida, Déu ha d’ocupar el lloc més important, no només estant en el nostre pensament, sinó en el nostre cor. Que així sigue.

Entre les pregàries es van tenir presents els difunts víctimes del coronavirus, els malalts per a que recuperin la salut, el personal sanitari, i els científics per a que ben aviat es trobe el remei per combatre aquesta epidèmia.

Continuà la celebració i arribat el moment de la comunió, van distribuir-la el Sr. Bisbe i Mn. Membrado. Cal dir que durant la celebració  es van guardar estrictament totes les normes donades en referència a la COVID-19.

Abans de la benedicció final, Mn. Membrado va fer dos advertiments: El primer que demà, 8 de juny,  a les 11’30 h. es celebrarà a la Catedral una Eucaristia d’acció de gràcies, presidida pel Sr. Bisbe, amb motiu del 423 aniversari de la dedicació de la Catedral. El segon, que el proper diumenge, 14 de juny, a les 12 h. es celebrarà la Missa Estacional del Corpus. L’emissora local “Terres de l’Ebre” la retransmetrà en directe per a les persones que no puguen assistir-hi per malaltia o per edat.

El nostre bisbe Enrique, abans d’impartir la benedicció final  ens digué: Vull desitjar-los un bon diumenge i dir-los que després d’estar uns mesos sense veure’ns, avui hem tingut el goig de poder retrobar-nos a la Catedral. Al mes de juliol celebrarem un funeral solemne per totes les víctimes d’aquesta pandèmia. Després de la benedicció, vam poder venerar només de cor, la Relíquia de la Cinta que la sostenia el Sr. Bisbe, mentre tots vam cantar l’himne a la Mare de Déu. Mn. Membrado, acompanyat de la Presidenta i d’alguns confrares, es van traslladar en processó fins la Capella de la Cinta. Una celebració reeixida i amb molt de fervor, perquè de nou ens vam retrobar sota l’esguard de Maria. Caminant acompanyats de la nostra Mare, arribarem al seu Fill, Jesús.

Maria Joana Querol Beltrán