2. FotoUn any més es celebrà el Dia Mundial de l’Alzheimer. A les Terres de l’Ebre fa 25 anys que es començà a treballar per les persones afectades per aquesta malaltia. El dia 18 de setembre s’iniciaren els actes amb la celebració d’una Eucaristia a la parròquia Mare de Déu dels Dolors de Tortosa, en la que es va tenir un record especial pels malalts que ja han passat a la Casa del Pare. Fou presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent i concelebrada pel rector de la parròquia, mossèn José Luís Arín.

 S’inicià la celebració amb el cant: “Victòria és la nostra fe”. La Sra. Anna Algueró, presidenta d’AFATE, va fer la monició d’entrada, agraint la presència del nostre bisbe Enrique i de l’alcaldessa, Meritxell Roigé. També donà les gràcies per l’ajuda de tantes persones que al llarg de vint-i-cinc anys han pogut alleugerir la càrrega que acompanya les famílies dels malalts d’Alzheimer. “Volem seguir amb les mans obertes per rebre i donar. Per rebre el vostre carinyo i la vostra companyia i per poder donar als malalts i a les famílies, el millor que tenim: l’experiència de molts anys cuidant i fent costat als qui la pateixen. Gràcies a tots per ser part de la gran família d’AFATE”.

Les lectures proclamades foren: La primera de la carta de sant Pau als cristians de Corint (1Co 12, 12-14. 27-31). El Salm responsorial 99 i la resposta cantada: “La  nostra esperança és el Senyor, confiem en sa paraula”. Després del cant de l’Al·leluia, mossèn Arín proclamà l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 7, 11-17)

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant la Sra. Alcaldessa, membres de l’Associació, malalts i  germans tots. Celebrem els vint-i-cinc anys que l’associació està treballant per ajudar els malalts d’Alzheimer. En l’Eucaristia d’avui recordem els qui ja han estat cridats a la Casa del Pare, pels qui sofreixen la malaltia i pels qui els acompanyen. Acabem de proclamar l’Evangeli de la resurrecció del fill de la viuda de Naïm. Ens parla del sofriment d’una dona viuda que perd el seu fill únic i que en el temps de Jesús representa una dona desemparada. L’actitud del Senyor quan veu el dolor humà és de compassió, actitud del qui comprèn el sofriment de la persona. Compadir vol dir compartir el mateix que està patint l’altre. Aquesta és l’actitud cristiana davant el dolor. No és només ajudar la persona des de fora, sinó amb l’actitud cristiana que va al fons del cor. És sentir el sofriment de l’altre com si fora nostre i estar al costat del qui sofreix, acompanyant-lo i intentant alleujar-lo. De vegades hem d’ajudar amb la nostra pregària, des de la distància i el silenci. Aquesta celebració és un gest de solidaritat al costat de les famílies que passen per la prova d’aquest sofriment d’un ésser estimat.

4. FotoEn la primera lectura sant Pau compara l’Església amb el cos de Crist. Així com en el cos humà hi ha una solidaritat entre tots els seus membres, també totes les tasques que existeixen en l’Església són en bé de tots. El misteri de l’Església és de solidaritat entre els seus membres que  ens ajudem uns als altres i com a comunitat cristiana hem de manifestar la nostra solidaritat amb les persones malaltes i amb les famílies, estant a prop des de la nostra fe i respecte. Que el Senyor ens ajuda a viure aquesta solidaritat entre nosaltres. Que així sigue.

En les pregàries vam demanar pel Papa, els bisbes, els preveres, per tots els malalts, familiars, cuidadors, amics, professionals de la salut, serveis socials, per l’associació AFATE i per la Pastoral de la Salut que faci arribar el consol a tots els qui pateixen. Arribat el moment de la comunió vam cantar: “No fixeu els ulls en ningú més que en Ell”. Després de la benedicció del Sr. Bisbe, la Sra. Carmen Brull de l’Ametlla de Mar, va cantar l’Ave Maria de Schubert.

En acabar l’Eucaristia vam passar al saló parroquial i el Sr. Enric Panisello, músic i terapeuta dels tallers d’Alzheimer de Tortosa, acompanyat de la guitarra, cantà cinc cançons molt pròpies del nostre territori: “Cant de treball”, fent al·lusió a la feina que es fa al delta de l’Ebre, “Mester d’amor”, lletra de Joan Salvat a la qual Enric Panisello li posà la música, “Dóna’m la mà”, lletra també de Joan Salvat, “Arrels” inspirat el cantautor amb una posta de sol reflectida a l’aigua a la comarca del Montsià i l’ultima fou “Lo carrilet de La Cava”.  Com a final de la celebració vam compartir un berenar.

Que el Senyor ens ajude a saber acompanyar, comprendre i compadir els malalts d’Alzheimer i demanem-li en la nostra pregària, la fortalesa necessària per a les famílies que han de conviure amb aquesta malaltia.

                                      Maria Joana Querol Beltrán

Àlbum fotogràfic