El passat dissabte, 30 de desembre es va celebrar el VI Pessebre Vivent dels Ports a Cinctorres. Cada edició d’este Pessebre es realitza en una de les diferents localitats de la comarca dels Ports. Ja ha passat per la Todolella, la Mata, Portell, Forcall i Morella. L’any 2IMG-20180104-WA0020017 ha arribat el torn de fer-lo Cinctorres.

La realització és responsabilitat de les parròquies de la comarca i de l’ajuntament del poble corresponent. D’esta manera es provoca un treball conjunt de molta gent de diversos pobles de la comarca dels Ports.

Uns 200 actors van fer possible que Cinctorres fora l’escenari de la recreació dels fets que relaten el naixement del Messies a la Palestina del segle I, tot actualitzant el missatge que ens narren els Evangelis. Per poder portar-ho a terme es van habilitar 18 espais on s’anaven recreant les diferents escenes, a més de visitar els espais museístics singulars del poble i recrear antics oficis.

Des del monument al Faixero fins l’església parroquial vam poder experimentar les IMG-20180104-WA0006escenes de la preparació de la vinguda del Messies fins el seu naixement. Tot tenint present que allò que va passar la família de Natzaret és el mateix que està passant tanta i tanta gent d’avui en dia: ser pobres, marginats, perseguits, expulsats de la seua terra … i que nosaltres hem d’actuar en conseqüència.

Unes 1.200 persones van passar a veure el VI Pessebre Vivent dels Ports a Cinctorres, tots van poder gaudir d’una nova representació de “L’Estel dels Ports, la llum del món” i amb ella van poder obrir els ulls a la realitat que viuen tantes persones de la nostra terra. De manera pràctica també van poder participar en el Comerç Just i ajudant a restaurar el que els tèrmits han fet malbé de l’església de Cinctorres.

I quina és la valoració final? Hem de donar una qualificació d’excel·lent. Com a resum pot quedar la pregunta que va fer un dels visitants: “els actors són professionals o són gent del poble?”. És unIMG-20180104-WA0011a pregunta que comporta una gran lloança per tots els que ho han fet possible i és que el resultat final només pot ser qualificat de magnífic. Però per arribar a les actuacions finals ha hagut molta gent que ha dedicat temps i esforç per fer-ho realitat, a més dels actors, tenim tota la gent que ha preparat els llocs, vestuaris, propagandes, els menjars … Des d’estes línies, cal donar les gràcies a tots els que han participat d’una manera o una altra.

 Eduard Blasco