La Residència Diocesana d’Ancians Sant Miquel Arcàngel de Tortosa, celebrà uns dies de festa amb motiu del seu patró. na projecció diocesanEl dia 28 de setembre, es van cloure tots els actes amb una missa solemne a les 11 h. presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent i concelebrada per l’Il·lm. José Luís Arín, Vicari General, per Mn. Víctor Cardona, President del Patronat de la Residència, Mn. Josep Ma Membrado qui ha estat President durant vint-i-quatre anys, sis preveres més i el diaca permanent, Mn. Jesús Cid. Mn. Rafel Prades va dirigir els cants.

2Van participar en la celebració de l’Eucaristia l’alcaldessa de la ciutat, Sra. Meritxell Roigé, altres autoritats, alguns regidors, Junta de la Fundació del Patronat de la Residència, residents, familiars, treballadors, col·laboradors, voluntaris i simpatitzants. S’inicià la celebració amb el cant d’entrada: “Glòria a Vós, oh Crist Senyor”. Tot seguit el Sr. Bisbe ens adreçà unes paraules de salutació dient-nos:  En aquest dia de festa ens disposem a donar gràcies a Déu i que aqueta acció de gràcies naixi d’un cor pur davant el Senyor. Un resident proclamà la 1ª lectura de la profecia de Daniel (Dn 7, 9-10. 13-14) i el salm responsorial 137: “Us vull cantar a la presència dels àngels, Senyor”. Després de  l’al·leluia,  el diaca permanent proclamà l’Evangeli segons sant Joan (Jn 1, 47-51).

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant els concelebrants i tots els participants en l’Eucaristia: Sr. Vicari General, sacerdots concelebrants, diaca permanent, membres del Patronat, Sra. Alcaldessa, regidors, autoritats, pubilles i hereus de la Residència, germans i germanes tots en el Senyor. Ens hem reunit per celebrar la festa del patró d’aquesta casa, Sant Miquel arcàngel. Un dia de festa ha de ser un dia d’alegria, de germanor i d’acció de gràcies. En tots els moments del dia hem de donar gràcies a Déu; sempre i en tot lloc, fent de la nostra vida una acció de gràcies i una lloança continuada al Senyor. “És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que sempre i en tot lloc ,us donem gràcies per Crist Senyor nostre”. Les persones hem de ser agraïdes i saber donar gràcies perquè quan no en donem, actuem com a persones desagraïdes.

Que aquesta festa sigue d’acció de gràcies pels béns que hem rebut i rebem i sobretot pels que estem rebent en aquesta casa de part de les persones que s’ocupen de nosaltres. Avui, és un dia en què recordem sant Miquel i tots els àngels que estan en la presència de Déu. Ells són els seus servidors  i servidors nostres per alliberar-nos dels perills que ens poden impedir que caminem cap a la salvació. De vegades tenim experiències que ens ajuden a entendre el per què de les coses i, sense haver fet res de part nostra, s’ha solucionat el problema que teníem. Llavors hem de saber veure la mà de Déu, qui ens vol portar la salvació. Algunes vegades hi ha situacions que poden ser un perill per a la nostra vida espiritual, però el Senyor ens ajuda i ens allibera perquè ens vol portar cap a Ell. Així com els àngels són servidors de Déu, nosaltres hem de ser servidors dels nostres germans. Que sant Miquel ens ajude en tot allò que pot posar en perill la nostra vida de fe i la nostra salvació. Que així sigue.

El diaca permanent va fer les pregàries dels fidels. La darrera va fer-la el Sr. Bisbe: Preguem pels residents, pels treballadors, pels qui dirigeixen la residència i pels membres del Patronat. Durant la comunió vam cantar: “Les benaurances”. El Sr. Bisbe ens donà la benedicció final i tot seguit vam cantar l’himne de la Mare de Déu de la Cinta. Finalment la processó amb la imatge de Sant Miquel, pel voltant del claustre fins tornar a la capella.

A continuació vam passar a la Sala d’Actes on va tenir lloc l’acte institucional, el qual fou presidit pel Sr. Bisbe, la Sra. Alcaldessa i Mn. Víctor Cardona, president del Patronat. El Sr. Joaquim Amaré, Secretari del Patronat, al llarg de la seva intervenció de benvinguda, destacà l’adaptació de la residència als temps actuals i els projectes innovadors que s’han anat executant, alguns dels quals han estat premiats. Així mateix posà de manifest la preparació de la casa de cara a treballar amb un model de col·laboració publicosocial per assolir una acció concertada amb la iniciativa social i l’administració. Recordà que el Tercer Sector Social és un aliat estratègic de l’administració en la provisió de serveis a les persones. Com tothom sap, la Residència Sant Miquel Arcàngel és una entitat pertanyent a l’economia social i treballa en el sector de la dependència dintre les entitats sense afany de lucre reconegudes a Catalunya i a Espanya.

A continuació, Mn. Víctor Cardona, president del Patronat de la Residència, inicià el seu parlament donant les gràcies en primer lloc al Sr. Bisbe i a Mn. Membrado que al llarg de vint-i-quatre anys ha prestat el seu servei en aquesta Residència d’Ancians. La diòcesi va fundar el Patronat i Mn. Bou va ser-hi el primer president. La casa estava cuidada per religioses. Mn. Víctor saludà la gna. Teresa Capera, de la congregació Ntra. Sra. de la Consolació, qui durant molts anys va servir la residència. Després va prestar el seu servei com a president, Mn. Membrado. També molt de personal laic està servint durant molts anys els residents, els quals se senten com a casa i amb una qualitat de vida que tots necessitem quan arriba la tercera edat. Aquí m’he trobat amb un bon equip de treballadors que fan el seu servei molt a gust, tant respecte als residents com a les persones que assisteixen a l’Hospital de Dia. També tenim els voluntaris, la tasca dels quals és molt d’agrair. Actualment hi ha unes cent-cinquanta persones a la llista d’espera. Atenem el millor que podem el present, però cal dir que tenim visió de futur. Aquesta casa és de tots i, preguen per mi per servir tots, residents i treballadors qui tant fan per la casa.

Tot seguit prengué la paraula la Sra. Alcaldessa saludant els membres de la mesa presidencial, autoritats, Mn. Víctor, actual president del Patronat, a tots els qui estan aquí presents, però especialment vull saludar Mn. Membrado  que al llarg de vint i quatre anys ha dedicat tants esforços a la Residència. Els membres de la Junta del Patronat seguiu treballant en tot el que va més enllà de les prestacions socials.  Vull felicitar-vos per tots els actes que heu celebrat aquesta setmana amb motiu de la festa del vostre patró. Ens deia Joaquim Amaré que estem preparats per formar part de la xarxa de qualitat. Des de l’Ajuntament continuarem reivindicant l’ajuda a la gent gran. Moltes gràcies per com els cuideu i preparem-nos ja per celebrar l’aniversari dels cent quaranta anys.

9Després va intervenir Mn. Josep Ma Membrado amb aquestes paraules: Els meus sentiments són d’agraïment perquè he tingut la sort de treballar en una parcel·la molt important en la vida de l’Església. Primer als meus bisbes qui van dipositar en mi la seua confiança i també al Patronat. Al personal de la casa, equip directiu, treballadors i voluntaris, us agraeixo la vostra col·laboració i em quedo amb tot el positiu que he viscut i espero  que vosaltres feu el mateix. Hem passat moments difícils que no es poden oblidar. En aquest acte públic vull fer homenatge a totes les persones que han fet possible que la Residència hagi arribat a ser el que és actualment.

Dn. Ricardo va tirar endavant la Residència quan van marxar les Germanetes dels Pobres i en temps del bisbe Lluís Martínez Sistach es va fer la Residència Sacerdotal. Vaig arribar aquí el 4 d’octubre de 1994 i em van ajudar molt, tant el bisbe Lluís com els membres del Patronat que hi havia en aquell moment. També vull manifestar el meu agraïment a Mn. Antonio Ripollés, a la gna. Josefa Capera i a les germanes de la Consolació que al llarg de nou anys van estar col·laborant en aquesta casa i al Sr. Jordi Royo qui des de fa trenta-dos anys presta un servei a la Residència. Li agraeixo  a la Sra. Alcaldessa el curriculum que m’ha fet i  també al Sr. Bisbe. Però cal dir que no estic jubilat. Serveixo com a rector les parròquies del Sant Crist de la Catedral i Sant Jaume de Remolins. I no us dic adéu; a la Residència hi tornaré.

7Va cloure l’acte institucional el Sr. Bisbe. Saludà la Sra. Alcaldessa, dient-li que com Mn. Víctor, és la primera vegada que ocupen la taula presidencial. Esta casa és un miracle que hagi funcionat i segueix funcionant al llarg de tants anys. Primer amb les Germanetes dels Pobres i després amb moltes etapes diferents al llarg de la seua vida.  El proper any celebrarem els cent quaranta de la seua existència. Donem gràcies a Déu. També gràcies a tantes persones treballadores i voluntàries que han fet possible tot el bé que s’ha fet, el qual ens fa veure com l’Església vol adaptar-se a les circumstàncies del món actual.  Val la pena continuar treballant pels demés, vocació de la casa, que ho és també de l’Església. Això vol dir que on hi ha persones que necesiten ser ateses, tant en el camp de l’educació com en l’assistencial, etc. l’Església vol testimoniar l’amor a Jesucrist.

Les meues paraules han de ser d’agraïment al Senyor per tot el bé que s’ha fet i es segueix fent en esta casa que al llarg de tants anys és una realitat viva. La diòcesi vol tenir perspectives de futur i continuarem treballant per a que cada vegada ho fem millor, pensant en les persones que viuen aquí. L’Església es fa present en la seua vida en moltes necessitats humanes amb els mitjans actuals.

El Sr. Bisbe digué unes paraules d’agraïment a Mn. Josep Ma Membrado qui ha servit la Residència en els temps dels tres darrers bisbes:  Mons. Martínez Sistach, qui el va anomenar per prestar el seus serveis, Dn. Javier Salinas i de mi mateix, que ja porto cinc anys  al servei de la diòcesi de Tortosa. Mn. Membrado ens ha deixat un testimoni, perquè ha viscut el càrrec de President del Patronat com a capellà servint l’Església, tal com ho necessita en la seua acció caritativa. Això suposa una generositat i una entrega de la pròpia vida, que li vull agrair en nom de tots els de la casa. Moltes gràcies, José Mª per la teua entrega al llarg dels vint-i-quatre anys. El Sr. Bisbe li lliurà en nom de tots els de la casa, un record en agraïment al seu servei.

Abans d’acomiadar-nos vam sortir al jardí de la residència per compartir un piscolabis. Preguem per tots els qui ajuden a que la nostra Residència Diocesana d’Ancians Sant Miquel Arcàngel, continue fent aquest gran bé a la societat ajudant la gent gran.

                                                 Maria Joana Querol Beltrán

Àlbum fotogràfic