El dia 30 d’octubre, va tenir lloc a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, la inauguració del retaule de santa Càndida i santa Còrdula, copatrones de la ciutat. És un retaule d’estil barroc de 5m. d’amplada per 7m. d’alçada i consta de 32 peces. S’ha conservat a la nostra Catedral més de tres-cents anys i la part exposada és un fragment del cos central, amb santa Úrsula al centre i a cada costat les santes Càndida i Córdula. D’aquest fragment es pot visualitzar l’anvers i el revers. La resta del retaule està a la Catedral i es restaura in situ perquè ha estat impossible traslladar-lo a l’Escola d’Art degut al seu pes.

10-30 retaule_dsc_0149 customA l’acte d’inauguració hi eren presents el Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, el President de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet, l’alcalde de Tortosa, Sr. Ferran Bel, la Directora de l’Escola d’Art i Disseny, Sra. Carme Clemente, altres autoritats civils i religioses, professors de l’Escola d’Art, persones que s’han dedicat a la restauració, representants de la Reial Arxiconfraria i Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta i altres persones que van assistir-hi.

La Directora de l’Escola d’Art va fer la presentació explicant que els tallers de restauració havien treballat des de l’any 2010 en la recuperació de les 32 peces d’aquesta obra monumental escultòrica del segle XVII. Aquesta actuació coincideix amb la celebració del 5è aniversari de la inauguració dels tallers professionals de conservació i restauració, activitat única al nostre territori, especialitzada en obra pictòrica, escultòrica, obra gràfica i material arqueològic, etnològic i científic.

A continuació el Sr. Bisbe manifestà que era un motiu d’alegria l’haver pogut fer aquesta restauració, ja que Tortosa té un gran patrimoni artístic i moltes coses susceptibles de ser restaurades. Aquesta és la recuperació d’una obra que enriqueix el patrimoni cultural i artístic de la nostra ciutat. Mostrà el seu agraïment a totes les persones i institucions que han fet possible aquests treball de restauració. Queda ben palesa la preparació tècnica i la implicació personal dels qui hi han treballat. Esperem veure aviat col·locat el retaule a la nostra Catedral i més tractant-se de les dues copatrones de la ciutat.

L’Alcalde de Tortosa digué que en temps de dificultats, la Diputació manté el seu compromís amb la cultura i el patrimoni i destacà que la recuperació del patrimoni contribueix a projectar la ciutat i atraure els visitants. Donà les gràcies i expressà el seu agraïment a tots els qui ho han fet possible.

El President de la Diputació va cloure l’acte d’inauguració fent referència al valor d’aquest bé patrimonial, de gran importància pel passat històric i artístic del territori, assegurant que la restauració del retaule és un projecte ambiciós i singular, que fins al 30 de gener serà accessible als ciutadans a través d’aquesta exposició i després a la Catedral de Santa Maria. Acabà la seva intervenció dient que el patrimoni és nostre, l’enaltim, el restaurem i hem pogut dur-ho a terme nosaltres. Va agrair el treball i la professionalitat de totes les persones que tiren endavant les tasques de restauració que són un referent al territori.

Per tancar l’acte es va fer una projecció d’un audiovisual de la reconstrucció virtual en 3D del retaule, en la qual hi ha participat l’Escola d’Art i Disseny de Reus.

10-30 signatura conveniA continuació, el President de la Diputació, acompanyat del Sr. Bisbe i altres autoritats, es van desplaçar a la Catedral per formalitzar la col·laboració amb el Bisbat que ha fet possible la restauració de la llanterna de la Capella de la Mare de Déu de la Cinta, valuós element d’estil barroc dels segles XVII-XVIII. La recuperació d’aquest element arquitectònic ha estat impulsada pel Bisbat de Tortosa i la Reial Arxiconfraria de la Cinta. Alguns tortosins han col·laborat també en la seva ajuda econòmica.

  Maria Joana Querol Beltrá