El dia 27 de gener és la festa de sant Enric d’Ossó, fundador de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. Com tots els anys es celebrà a la Casa Mare de Jesús-Tortosa una Eucaristia presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada per catorze preveres. Hi assistiren religioses teresianes i d’alguna altra congregació, professors i alumnes del Col·legi Teresià de Tortosa, membres de la Família Teresiana i altres fidels.

IMG_4545Amb el cant “Avui és el teu dia, Pare Enric”, a càrrec del cor d’alumnes del col·legi, acompanyats de diferents instruments musicals, s’inicià la celebració. La gna. Ma Teresa Torres, superiora de la comunitat de Jesús, digué unes paraules de benvinguda i ens comentà que al presbiteri hi havia dues banderes de la Companyia. Una és de l’any 1870, que fou la primera de l’Arxiconfraria Teresiana, la qual porta l’anagrama de la Mare de Déu de la Cinta. L’altra és la bandera actual de la Companyia. Tot seguit una professora agraí al Senyor la festa que estàvem celebrant, el tresor que compartim i el desig de ser com el Pare Enric, sal de la terra i llum del món.

La Superiora proclamà la 1ª lectura del llibre de la Saviesa: “Vaig pregar Déu i em donà enteniment… la prefereixo als ceptres i trons i al seu costat tinc la riquesa per no res”. (7, 7-10)  “Estic enamorat de la saviesa… i encisat de la seva bellesa… juntament amb la saviesa m’han vingut tots els bens…” (8, 2-4).  A la lectura del Salm vam intercalar el cant: “Pensar, sentir, estimar, com Tu, Jesús”. Una professora va fer la 2ª lectura de  la 2ª Carta de Sant Pau a Timoteu: “Sé en qui he cregut, i estic segur que és prou poderós per a guardar fins a l’últim dia el tresor de la fe que m’ha estat confiat…”(1, 12).  “Suporta amb mi els sofriments com un bon soldat de Crist”. (2, 3).  És proclamà l’Evangeli de Sant Mateu (5, 13-16): “Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal perd el seu gust, amb que la tornaran salada?…Vosaltres sou la llum del món… Que brilli la vostra llum davant la gent, així veuran les vostres bones obres i glorificaran el vostre Pare del cel.”

El Sr. Bisbe després de saludar els assistents, inicià l’homilia citant les paraules de l’Evangeli que acabàvem d’escoltar: “Vosaltres sou la sal de la terra… vosaltres sou la llum del món” El Senyor diu que els IMG_4546qui porten una paraula de llum són els qui viuen segons l’Evangeli de les benaurances, les han acollit al seu cor i les han fet vida. Estos són els sants, per als cristians són el tresor del nostre món. Avui recordem i celebrem la figura de sant Enric d’Ossó, que visqué a la nostra ciutat i a la nostra diòcesi i va treballar per a que tots els destinataris de la seua predicació, arribessin a estimar Jesús.

Ens hem de preguntar quins missatges ens porten les seues paraules i quina era la seua obsessió. Fidels, alumnes i professors del col·legi, religioses, preveres i bisbe, tots estem celebrant l’Eucaristia. Cal preguntar-nos: quina és la il·lusió de la nostra vida? Per quin motiu treballem i vivim? En Enric d’Ossó  la seua il·lusió no era altra que Jesús. Avui en la lectura de la litúrgia de les hores, un escrit del Sant diu que Jesús és el nostre germà, és carn de la nostra carn, sang de la nostra sang…. que va treballar, es va cansar, va patir i va morir. Per a Enric d’Ossó, Jesús és el seu germà. Si aprofundim en aquest pensament, ens  hauríem d’admirar que Jesús, el Fill de Déu, volgués  estar tan a prop de tots nosaltres.  Sant Enric d’Ossó es va avançar al que després va dir el Vaticà II: Jesús es va fer un de nosaltres. En tot germà nostre. Quan una persona ha obert el seu cor a Jesús, només viu per a ell.

Vosaltres alumnes, aneu a la classe de religió i alguns també a la catequesi. Sant Enric d’Ossó diu que el més important no és saber coses de Jesús, sinó conèixer-lo, ser com ell, viure units a ell i conformant la nostra vida a la seua. La gran passió d’Enric d’Ossó fou Jesucrist. Ell volia obrir-li el seu cor i infondre en el nostre, la IMG_4553passió que ell tenia pel Senyor. Aquesta il·lusió el va portar a ser sacerdot, a fer moltes obres apostòliques i a tenir una gran activitat en la seua vida.  Demanem-li ser com ell. Que així sigue.

Els alumnes van fer les pregàries i van portar les ofrenes: llavors, sal, llum i un llibre del Sant, explicant al mateix temps el significat de cadascuna. A l’ofertori el cor cantà: “Alabándote  Señor, mi Dios”. Durant la comunió van tocar els instruments musicals i després de la benedicció final, el cant: “Padre Enrique, felicidades per ser de Dios”. Abans d’acomiadar-nos vam venerar la relíquia de sant Enric d’Ossó. Les germanes teresianes ens van obsequiar amb un piscolabis i vam poder compartir una bona estona de diàleg.

                                                                 Maria Joana Querol Beltrán