El dia 15 d’abril, diumenge III de Pasqua, es celebrà la festa de la Mare de Déu de la Providència de l’ermita de Mig-Camí de Tortosa, molt visitada des de fa segles,pels tortosins i la comarca. Per la seua 3.. Eucaristiaubicació pertany a  la parròquia de Sant Blai, de qui depenen els diferents actes religiosos que s`hi celebren.

Aquesta ermita existia ja en l’època medieval, però fou l’any 1699 quan es va reconstruir i el 1710 es restaurà la imatge de la Mare de Déu de la Providència. Al pas del temps s’han fet modificacions i l’any 2009  l’artista Joan Rebull plasmà la seua obra pictòrica al lateral del presbiteri, presidit pel cambril de la Mar de Déu. Als laterals de l’església  hi ha petites capelles: Mare de Déu del Carme, Sant Antoni, on està la imatge de la Mare de Déu de la Cinta i santa Teresa, sant Judes Tadeu, santa Maria Rosa Molas, imatges de sant Enric d’Ossó i sant Francesc Gil de Federich, etc. També hi ha una relíquia del Papa sant Joan Pau II. Cal remarcar que la cura que en tenen els ermitans és excel·lent.

A les 19 hores, el rector de la parròquia de Sant Blai, Mn. Isaïes Riba, celebrà l’Eucaristia. Jordi Roig acompanyà els cants  amb l’armonium i Mn. Rafel Prades els dirigí als fidels que omplien l’ermita de gom a gom. Amb el cant: “Crist ha ressuscitat” s’inicià la celebració. Les lectures foren les del Diumenge III de Pasqua. La 1ª dels Fets dels Apòstol (Ac 3, 13-15, 17-19). Al Salm responíem cantant: “Al·leluia, lloem el Senyor, al·leluia, al·leluia”. La 2ª lectura de la primera carta de sant Joan (1Jn 2, 1-5a).  L’Evangeli segons sant Lluc (Lc 24, 35-48).

Mn. Isaïes inicià l’homilia dient que la celebració de la festa de la Mare de Déu de la Providència i la de la Mare de Déu dels Àngels, patrona de Sant Mateu, el seu poble natal, estan molt a prop una de l’altra, ja que les dues es celebren després del  diumenge II de Pasqua. Ens podríem preguntar: Què fa la Mare de Déu  què tothom l’estima tant? Tots observem el fenomen que per damunt de tota la religiositat d’un poble està la Mare de Déu. Ella és Mare  i per tant tothom la necessitem i Jesús vol que ens encomanem a ella. “A Jesús per Maria”. Jesús en l’Evangeli que acabem de proclamar ens diu: “Per què us alarmeu? 1. Inici de la processóPer què us vénen al cor aquests dubtes?” La Mare de Déu també ens diu: davant els dubtes i les dificultats: Veniu a mi!

Els diumenges el Papa Francesc des del Vaticà resa l’Angelus, però en temps pasqual resa el “Regina coeli laetare” . Reina del cel, alegreu-vos, es a dir, tingueu goig perquè Jesús ha ressuscitat. Si a Setmana Santa celebrem la Mare de Déu dels Dolors, en temps de Pasqua celebrem la Mare de Déu de l’alegria. Ella ens diu: Alegra’t encara que tingues dificultats, confia en mi, sóc la teua Mare. Alegra’t fill meu, perquè Jesús ens estimà tant que ha mort per cadascú de nosaltres. Demanem-li que augmente la nostra fe. Que així sigue.

A la comunió vam cantar: “Beneeix el Senyor ànima meva” i al final de la celebració de l’Eucaristia: “Regina coeli laetare. Al·leluia”.

Tot seguit la processó pel voltant de l’ermita, mentre cantàvem: “Santa Maria del camino”, “Des del món us mirem Mare nostra”, “Madre de todos los hombres” “El Magnificat”, etc.  Al final de la processó, el cant a la Mare de Déu: “Salve Regina”.

btyTots els assistents vam ser obsequiats per “Lo Bar de Mig-Camí”, amb unes pastes i vi dolç.  Com diu la pregària a la Mare de Déu de la Providència: ”… A la vostra presència em teniu com a devot que sentint de cor la devoció filial vers Vós, vinc a adreçar-vos la meva pregària amb la confiança d’obtenir del vostre Fill –i per la vostra intercessió- la gràcia que demano per a la meva santificació…” Donem gràcies al Senyor per haver pogut celebrar aquesta festa.

                                                          Maria Joana Querol Beltrán