El Bisbat de Tortosa va presentar el divendres 30 de novembre el tercer volum del Diplomatari de la Catedral de Tortosa. L’obra veu la llum en dos toms i un total de 1.128 pàgines. Conté el regest o resum, la transcripció, l’aparat crític i els índexs onomàstics –antroponímic i toponímic- de 565 documents en pergamí (docs. 773-1338) que segueixen en l’ordre i numeració els dels dos diplomataris anteriors.

Els documents publicats corresponen als pontificats de Ponç de Torrella (1212-1254) i Bernat d’Olivella (1254-1272), temps històric en què el rei Jaume I realitzava la conquesta del regne de València i guanyava per al bisbat de Tortosa les parròquies de més enllà del riu Sénia, confirmant així els antiquos limites de les donacions anteriors de Ramon Berenguer IV i Alfons I.

L’obra, complexa i d’elaboració molt precisa, és el resultat de tres anys de dedicació d’especialistes en història, paleografia i llatí Josep Maria Escolà, Manel Pica i Montserrat Rovira. Han estat coordinats pel Doctor Antoni Virgili, coordinador dels dos diplomataris anteriors. El finançament del projecte i de l’edició d’aquesta publicació ha anat a càrrec de la Fundació Noguera de Barcelona.

La presentació del tercer Diplomatari de la Catedral es va fer el divendres 30 de novembre al saló del Tinellet del Palau Episcopal de Tortosa. Va presidir l’acte l’Il·lustríssim sr. José-Luis Arín, degà del Capítol Catedral. Hi van intervenir el Molt Il·lustre sr. Josep Alanyà, canonge arxiver de la Catedral; el coordinador del Diplomatari, Doctor Antoni Virgili i el director de publicacions de la Fundació Noguera de Barcelona, Doctor Josep Maria Sans i Travé.