El dia 28 d’octubre, es celebrà a l’Espai Patronat, la commemoració del 38è aniversari del traspàs de Mn. Manyà a la Casa del Pare.

Hi assistiren el nostre Sr. Bisbe, el Vicari General, el President i membres de la Fundació, algunes autoritats i amics i ex-alumnes del qui fou el nostre professor, Mn. Manyà.

El President de la fundació, Mn. Víctor Cardona, proclamà guanyador del XIV Concurs de Poesia, al Sr. Ismael Royo amb el poema: “Alzheimer. Amor absent, amor present”.

Després, Maria Rosa Pons, alumna del Conservatori de Tortosa, interpretà al violoncel, la 3ª Suite de Johann Sebastian Bach.

Tot seguit, Mons. Enrique Benavent, presentà el conferenciant, Mons. Agustí Cortés Soriano, bisbe de la diòcesi de Sant Feliu del Llobregat.

10-28 fundaci many1A continuació, el bisbe Agustí Cortés va fer una conferència sobre: “El vertader Israel. Significat actual de la disputa de Tortosa” amb motiu del 600 aniversari de la controvèrsia entre cristians i jueus a Tortosa.,

Inicià la xerrada parlant de la disputa de Tortosa l’any 1414, en relació a cristians i jueus, entre els quals hi havia molts conflictes i divisions. Segons Antonio Pacios és la disputa més important d’Europa de l’edat mitjana. Van començar les disputes a Tortosa, el 7 de febrer de 1414 i van acabar a Sant Mateu convocades pel Papa Benet XIII. Destacà la figura Jerónimo de Santa Fe, un convertit de Sant Vicent Ferrer. Precisament els qui més lluitaven contra els jueus eren els jueus convertits, remarcant que van haver-ne molts després de la disputa de Tortosa.

Jerónimo de Santa Fe elaborà 24 tesis de les quals podríem extraure les següents qüestions:

1ª.- Fe i raó. Curiosament els jueus es presentaven com representants d’Averroes. Deien que la raó era la mesura de la veritat

2ª.- Jesucrist, qüestió central. Jesús és el Messies i per tant un salvador per al món

El centre de la disputa de Tortosa fou la cristologia. Els jueus esperaven que la salvació seria aquí a la terra i al poble d’Israel. Ells demanen signes i nosaltres tenim un Messies crucificat.

El bisbe Agustí Cortés acabà la seva intervenció dient que Jesucrist no va ser un filòsof, sinó el qui portà un missatge de part de Déu. Nosaltres defensem que el centre de l’amor i de la fe és el Misteri Pasqual. Un cristià vol la llei portada a la seva plenitud en Jesucrist mort i ressuscitat.

En acabar la conferència, el President de la Fundació lliurà a Mons. Agustí Cortés el llibre “Les meves confessions” de Mn. Manyà i el DVD “La flama al vent” que fa referència a la seva vida.

La cloenda fou a càrrec de Mons. Enrique Benavent Vidal, qui va agrair al bisbe de Sant Feliu del Llobregat la seva conferència la qual ens ajudà a descobrir les claus del segle XV per entendre les disputes i la relació entre cristianisme i judaisme. Remarcà el Sr. Bisbe que un cristià no pot oblidar que els seus orígens estan en el judaisme i que Jesús de Natzaret era jueu.

Gràcies a la Fundació Manyà per celebrar cada any aquest acte cultural en memòria del qui fou el nostre sacerdot, mestre i teòleg, Mn. Joan Baptista Manyà.

                                                                            Maria Joana Querol Beltrán