DIUMENGE XII “A”     

Jr 20,10-13   Jeremies llegeix amb ulls de Déu la història del seu poble i sap interpretar la perspectiva de l’exili babilònic com a camí de purificació per un Poble que s’ha mostrat rebel a les indicacions del Senyor. Per això predica que acceptar el jou de Nabucodonosor és camí de retorn al Senyor, Déu d’Israel.
Els seus compatriotes, que tenen Jeremies com venut als babilonis, prefereixen escoltar altres veus i rebutgen la predicació de Jeremies. Promouen denunciar-lo i seguir-lo de prop perquè així potser podrem apoderar-nos d’ells.
Jeremies n’és plenament conscient del perill que l’envolta. Les “confessions” expressen la seva tragèdia personal: la darrera (20,7-18), amarga al principi, té com a fonament una confessió de fe total en Déu: M’has seduït, Senyor, i m’he deixat seduir.
Però fa front a la situació perquè el Senyor em fa costat com un guerrer invencible i per això els qui em persegueixen no podran apoderar-se de mi.
Pregant al Senyor de l’univers que coneixeu a fons els justos, suplica: “Feu-me veure com feu justícia ja que és a Vós a qui jo he confiat la meva causa”.
La causa de Jeremies és la causa de Déu; i la justícia del pla de Déu inclou la prova de del desterro per a tornar purificats als camins de Déu.

Rm 5,12-15  La dinàmica del paral·lelisme antitètic regeix la comparació entre Crist i Adam.
Ens espera un destí definitiu de Mort o Vida segons l’adhesió lliure de cadascú a Adam o a Crist.
La força mortífera del Pecat ha estat vençuda per Crist, a qui devem la possibilitat real de viure alliberats d’aquest poder malèfic. La gran afirmació és que el do no té comparació amb la falta: ho indica sovint amb l’expressió “molt més”.

Mt 10,26-33  A la 2ª part del Discurs de la Missió (9,35-10,42), adreçant-se als Dotze deixebles–apòstols (v.1-2), enviats més aviat a les ovelles perdudes d’Israel (v.6), i certament enviats com anyells enmig de llops (v.16), Jesús els anima ser intrèpids anunciadors de l’Evangeli.
Sigueu astuts: primer (v.16) els ha convidat a ser astuts amb la sagacitat de qui coneix les dificultats i busca el mitjà adequat per assolir l’objectiu desitjat.
El Catecisme defineix la “prudència” com la virtut que disposa la raó pràctica a discernir en tota circumstància el nostre veritable bé i a escollir els mitjans justos per aconseguir-lo. (CCE 1806).
“No tingueu por”: al principi v.26, al mig v.28 i cap al final v.31 aquesta triple invitació emmarca tota l’exhortació. L’apòstol-enviat de Crist sap que la por és natural reacció humana davant les dificultats objectives que marquen el camí del cristià.
El context anterior ha recordat la condició d’enviats com anyells enmig de llops:  però el Mestre els ensenya a no tenir por dels qui poden matar el cos però no l’ànima: és qüestió de preferències. Poden matar-nos el cos amb persecució i martiri cruent; amb calúmnies que ofenen el nostre “ego” o desqualificacions sistemàtiques que busquen alterar els nostres nervis. Però mai robar-nos la certesa de fe que res no podrà separar-nos de l’amor de Deu manifestat en Jesucrist, Senyor Nostre (Rm 8,39)

                                   José Luis Arín Roig