Diumenge XXVII  Temps Ordinari “A”

Is 5,1-7  La imatge de “la vinya” és recurs habitual en els profetes per referir-se al Poble de Déu.
Paràbola amb elements al·legòrics basada en l’experiència amarga d’un vinyater que no veu el fruit dels seus treballs.
El gènere literari és el de “queixes de l’amor malpagat” o cançó de treball.
El cantautor del poema és el mateix profeta; i “l’estimat” a qui dedica el càntic és el Senyor-Déu.
La clau de lectura ens la dóna el mateix cant: La vinya del Senyor de l’univers és el poble d’Israel.
El poema porta una acusació requisitorial: el meu estimat té dret a queixar-se tenint en compte la perfecció dels seus treballs: Què podia fer per ella que no ho hagi fet?
Aquest cant de l’enamorat a la seva vinya presenta un amor ben actiu (no només sentimental) que en justa correspondència reclama una resposta de rendiment també efectiu i no només de paraules.
D’entrada la ubicació de la vinya era ja immillorable: en un turó molt fèrtil.  (llegiu “post-data”)
El treball a la vinya ha estat modèlic: la cavà, la netejà de pedres, hi plantà els millors ceps, construí al mig una torre de guàrdia i hi va fer un cup a la roca.
L’expectativa és plenament justificada: esperava que li donaria bon raïm.
Però la realitat ha estat molt decebedora: li donava raïm agre.
L’aplicació és evident: pel seu immens i constant amor efectiu al seu Poble Elegit, Déu esperava justícia i bondat, però ara de fet no hi veu més que injustícies i clam dels oprimits.
L’auditori –habitants de Jerusalem i gent de Judà– és convidat a fer de jutge entre l’amo i la vinya.
Sense esperar la deliberació del jurat i recolzant-se en l’evidència dels arguments (Què podia fer per la vinya que no ho hagi fet? Per què em dóna raïms agres?), el Senyor de la vinya avança la sentència: Ara us diré què penso fer a la meva vinya. Li trauré la tanca, enderrocaré el seu clos, la deixaré abandonada, manaré als núvols que no hi deixin caure la pluja.
Tant actiu com en l’acció benèfica anterior, ara l’amo executarà el càstig. Llavors el bestiar la trepitjarà, hi creixeran argelagues i cards (antítesi del raïm).

Flp 4,6-9  Pau coneix els greus perills que amenacen la Comunitat de Filips. Davant això, exhorta: No us inquieteu per res.
No és cap invitació a la “impertorbabilitat estoica” o a la indiferència davant la realitat que els envolta sinó exhortació a enfortir-se amb la força de Déu per mantenir-se fidels fent front als atacs dels adversaris.
Anomenant-los “germans”, l’Apòstol -que es troba empresonat- indica la font d’on els filipencs han de treure la força per a resistir fidels a Jesucrist: A cada ocasió acudiu a la pregària i presenteu a Déu les vostres peticions amb acció de gràcies.
L’autèntica pregària inclou peticions i acció de gràcies: a Déu li demanem i li donem gràcies.
Si ho fem així, fins i tot en les dificultats la pau de Déu guardarà els vostres cors i els vostres pensaments en Jesucrist: sense estalviar-nos al drama de la creu però atorgant-nos el do de la pau.
Amb pregària desconnectada de la vida? No! Interesseu-vos per tot allò que és veritable, just, net, amable.. digne d’elogi.  Sembla anunci profètic de la Gaudium et Spes!
L’exhortació final recorda la coherència absoluta entre el que l’Apòstol ha ensenyat i el que personalment ha viscut: Practiqueu allò que jo us he transmès i que vosaltres heu vist en mi.
Tant de bo els evangelitzadors (mossens, catequistes, pares, educadors..) poguéssim dir als nostres feligresos / catequitzats / fills..: Practiqueu allò que us hem transmès i que veieu en nosaltres.

Mt 21,33-43 A l’evangeli Jesús adapta la paràbola. La vinya ara sí dóna fruit però els llogaters no els volen lliurar al legítim amo de la vinya sinó que volen apropiar-se tots els seus fruits.
La requisitòria d’Is 5 anava contra la vinya (Poble de Déu) que no donava els fruits amb raó esperats; la de Mt 21 va contra els llogaters (dirigents del Poble de Déu) que volen fer-se els amos de la vinya.
Quan s’acostava el temps de la verema (és a dir, l’hora del Judici definitiu) l’amo-senyor envià els seus homes -profetes- per recollir-ne els fruits.
Fent memòria de la Història de Salvació viscuda pel Poble Elegit, es fa esment de la constant persecució contra els Enviats del Senyor: els van agafar; a un li van pegar; a un altre el van matar; a un altre el van treure a cops de pedra.
La insistència amorosa de l’amo de la vinya en reclamar els seus fruits no obtenia resposta. Els envià més homes que la primera vegada -més profetes-, però els tractaren igual.
Finalment els envià el seu fill:
dues notes marquen aquest Enviat. És “el darrer” i és “el Fill”.
El relat subratlla irònicament com els llogaters coneixen que aquest és l’hereu.
Però el coneixement teòric no els duu al reconeixement fàctic. Ben al contrari. En veure’l, es diuen: Aquest és l’hereu; matem-lo i ens quedem l’heretat. L’agafaren, el tragueren fora de la vinya (Calvari) i el  mataren.
D’uns fets al·legòrics, en resta el judici: Quan torni l’amo, ¿què farà amb els vinyaters?
Amb irònica claredat els grans sacerdots i notables del poble responen: Farà matar aquells mals homes i passarà la vinya a uns altres que li donin els fruits al temps de la verema.
Sentència contundent!
La paràbola acaba amb Jesús anunciant als dirigents que el Regne us serà pres i serà donat a un Poble que el farà fructificar.
El nou Poble a qui serà donat el Regne ja no el forma només una raça sinó que el nou Israel és l’Església amb creients en Crist vinguts tant del judaisme com del paganisme.
El missatge de la paràbola evangèlica no queda reduït al passat. També avui Jesús fa un sever crit d’alerta contra tothom qui vulgui fer-se l’amo de la vinya del Senyor i quedar-se l’heretat.
P.D. A la 1ª lectura crida l’atenció la traducció litúrgica tan diferent en català i en castellà de l’emplaçament de la vinya que apareix situada en un fértil collado (en castellà) i al turó de Ben-Samen. (en català).  On era realment la vinya!? ¿?
De les edicions usuals de la Bíblia, cap altra parla del turó “de Ben-Samen” sinó que diuen: En un fértil collado (Conferencia Episcopal Española; Nueva Biblia Española); en un fértil otero (Biblia de Jerusalen); en un fértil recuesto (Nacar-Colunga); en una fértil colina (Casa de la Biblia); en una loma feraz (ed. Paulinas); en un turó molt fèrtil (BCI); en un turó ufanós (F.B.C.); sur un coteau plantureux (T:O.B.); on a very fertile hill .(G.N.B.).
La clau és el text hebreu original que usa una expressió idiomàtica “ben-samen” (lit. fill d’oli). La Vulgata llatina ho tradueix literalment i diu in cornu “filio olei”. El mot llatí “cornu”, entre altres accepcions possibles, significa “vèrtex d’una colina o promontori”. L’expressió “fill d’oli” és una circumlocució per indicar grassor i fertilitat. Així un turó ben-samen (hebreu)  cornu filius olei (llatí) o  turó fill d’oli és un turó molt fèrtil.. Perquè, malgrat les aparences, en realitat volen dir el mateix.

                                       José Luis Arín Roig