El diumenge, 13 de novembre, es celebrà a les 17’30 h. a la Catedral, la cloenda diocesana de l’Any Jubilar de la Misericòrdia. Des de l’obertura d’aquest Jubileu que a la diòcesi fou el 13 de desembre, en què molts diocesans ens aplegàrem a l’absis de la Catedral presidits pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, fins a la cloenda, quantes gràcies rebudes del Senyor al llarg d’aquest Any Sant centrat en la misericòrdia i, amb l’alegria de redescobrir la misericòrdia de Déu envers els homes i dones del nostre món. El Papa Francesc ens cridà a viure aquest Jubileu com “un moment extraordinari de gràcia i de renovació espiritual”.

DSC05138La participació d’una bona part del presbiteri diocesà, diaques i seminaristes presidits pel Sr. Bisbe, la nau central plena de gom a gom de fidels procedents dels arxiprestats de la diòcesi, la bellesa de la Catedral amb la nova il·luminació, tot va contribuir a que la celebració fos molt solemne i reeixida. S’inicià amb l’himne de l’Any Jubilar: “Misericordes sicut Pater”. Tot seguit el Sr. Vicari General en la monició d’entrada ens digué que ens havíem reunit per donar gràcies a Déu per tantes coses que havíem rebut al llarg d’aquest any: Pel sagrament del perdó, pel que han suposat totes les celebracions jubilars de tots els arxiprestats de la diòcesi. Per les obres de misericòrdia espirituals i corporals i per l’ajuda que cada fill/a de Déu hem rebut. Per tot això tenim motiu per donar gràcies en aquesta celebració eucarística i des del fons del cor perdonant-nos uns als altres. Coincideix la cloenda de l’Any Jubilar amb la Jornada de Germanor, dia de l’Església diocesana.

La 1ª lectura fou de la profecia de Malaquies (Ml 3, 19-20a). El Salm responsorial 97, al qual responíem cantant: “Tota la vida vull lloar el Senyor”.  La 2ª lectura  de la segona carta de sant Pau als cristians de Tessalònica (2Te 3, 7-12). L’Evangeli segons sant Lluc (Lc 21, 5-19) fou proclamat pel diaca Gerard Reverté.

DSC05149El Sr. Bisbe en l’homilia ens digué que en el dia d’avui en  totes les catedrals del món es conclou l’Any Jubilar de la Misericòrdia. El proper diumenge, 20 de novembre, el Papa Francesc el  clourà per a tota l’Església universal. La celebració d’aquesta Eucaristia ha de ser una acció de gràcies al Senyor pel que ha suposat la celebració de l’Any Jubilar. Sabem que la gràcia fructificarà, però hem de preguntar-nos: Al llarg d’aquest any ens hem retrobat amb el Senyor? El nostre cor s’ha convertit d’un cor de pedra en un de carn? Ens ha portat l’Any Jubilar a donar una nova orientació en la nostra vida cristiana? Si ha estat així, donem gràcies a Déu.

Hem entrat per la Porta de la Misericòrdia totes les parròquies dels arxiprestats i les diferents realitats pastorals de la diòcesi: mestres i professors, catequistes, xiquets, joves, malalts, apostolat laïcal, etc. No només hi han participat els qui treballen amb les obres de misericòrdia corporals, donant menjar als qui passen fam i beure als qui passen set… sinó també anunciant l’Evangeli, ensenyant el qui no sap, promovent la pau i la justícia, aconsellant, corregint… Tot és signe de la misericòrdia de Déu en el món.

La primera lectura ens parla  que “Vindrà aquell dia abrusador com una fornal. Tots els orgullosos i els injustos seran igual que rostoll…”  Els orgullosos són els que pensen que són millors que els altres i no tenen humilitat per reconèixer els seus pecats. Els injustos són els qui no tenen entranyes de misericòrdia envers els germans. “… Però per a vosaltres, que venereu el meu nom, sortirà el sol de la felicitat…” Els qui hauran obrat amb misericòrdia seran jutjats misericordiosament.  La misericòrdia salvarà la nostra vida i el món. Aquest és el missatge de l’Any Jubilar de la Misericòrdia. Aquest any ens ha d’ajudar a descobrir en la nostra Església diocesana que tots som servidors de la misericòrdia de Déu. L’Any de la Misericòrdia s’acaba, però el missatge és sempre actual i ha de restar viu en el nostre cor. La Paraula de Déu ens il·lumina per mirar l’església i la societat amb ulls de fe.

L’Evangeli parla de la destrucció del Temple. “Jesús digué: Això que veieu vindran dies que tot serà destruït: no quedarà pedra sobre pedra” “…Estigueu alerta, no us deixeu enganyar, perquè vindran molts que s’apropiaran el meu nom…” “Hi haurà grans terratrèmols, fams…” Però la caducitat d’un món vell no és l’anunci d’una desgràcia, és l’anunci de la salvació. La Paraula de Déu ens ensenya que els cristians vivim en aquest món, esperant un món nou. Les actituds davant les contrarietats, la persecució, etc. són uns mitjans per donar testimoni. Sant Pau ens recorda que mentre estem en el món, hem de treballar per un món millor.

A l’inici de  l’Any de la Misericòrdia vam obrir la Porta Santa. Avui en acabar la celebració l’haurem de tancar, però la porta de la misericòrdia del Cor de Déu sempre està oberta. Que el nostre cor sigue també un cor obert a la misericòrdia envers els germans. La Porta de la Misericòrdia ha sigut la que ens porta a la capella de la Mare de Déu de la Cinta. Per la nostra Mare ha entrat al món Aquell que és misericòrdia. A ell li confiem els fruits d’aquest Any Jubilar. Que així sigue.

La col·lecta fou destinada per a la Jornada de Germanor. Aquest any ens ha d’ajudar a descobrir en la nostra Església diocesana que tots som servidors de la misericòrdia de Déu.

Abans de cantar el Magnificat a la DSC05158Mare de Déu ens digué el Sr. Bisbe: Amb joia donem gràcies a Déu perquè en aquest Any de Gràcia ens ha beneït. Ara expressarem la nostra joia cantant el Magnificat a la nostra Mare. El signe que queda com a record en aquest Any Jubilar són les obres de Misericòrdia, practicades amb la senzillesa i humilitat que es viu a la nostra diòcesi.

Aquest any celebren les religioses de Sant Vicenç de Paül els vint anys de la fundació de la Casa d’Acollida i per aquest motiu s’ha publicat el llibre: “La Casa d’Acollida de Tortosa. 20 anys”. Tot seguit el Sr. Bisbe lliurà a la germana Ma Teresa un d’aquests libres amb la dedicatòria del Papa Francesc: “A las Hijas de la Caridad de la Casa de Acogida de Tortosa, con mi gratitudIMG_3939 y mi bendición. Y para que no se olviden de rezar por mi”. Francisco. 9-9-2016.  Juntament amb el llibre els lliurà també un quadre amb la foto del Papa Francesc, la foto del llibre i la fotocòpia de la dedicatòria del Papa. Una altra de les germanes donà les gràcies en nom de la comunitat.

Al final de l’Eucaristia, després de la benedicció solemne, el Sr. Bisbe manifestà el seu agraïment  a tots els qui havien fet possible amb la seua col·laboració, la celebració de l’Any Jubilar. Amb el cant: “Salve Regina” s’acabà la celebració de la cloenda de l’Any Jubilar de la Misericòrdia. Com diu el Papa Francesc: “La misericòrdia és la biga mestra que sosté la vida de l’Església”. Donem gràcies a Déu per tot el que hem rebut en aquest any de gràcia.

                                                                   Maria Joana Querol Beltrán

Homilia