Com tots els anys, AFATE, l’Associació de Familiars d’Alzheimer de les Terres de l’Ebre, celebrà el Dia Mundial dedicat a aquesta malaltia. El lema d’aquest any fou: “SEGUEIXO SENT JO”. El dia 16 de setembre, a les 9’45 h. tingué lloc a la Cambra del Comerç de Tortosa, la presentació  a càrrec de l’Il·lm. Sr. Ferran Bel, alcalde de Tortosa, i del sotspresident de CEAFA, Sr. Josep Gasulla. Tot seguit 1. Presentació de la Jornada de l'Alzeimer. 16-IX-2017el Sr. Jesús Rodrigo, director executiu de CEAFA va fer una xerrada sobre: “Pla Nacional de l’Alzheimer, cada cop més a prop”. Després d’un descans, l’altra xerrada: “Alzheimer: persona, família i entorn”, a càrrec de la Sra. Eulàlia Cucurella, presidenta d’Alzheimer a Catalunya. Finalment la Sra. Anna Algueró, presidenta d’AFATE, va fer l’acte de cloenda.

El dia 19, a les 11 h., també  a la Cambra del Comerç de Tortosa, fou la presentació de les “polseres identificatives”, per tal d’ajudar les persones quan es desorienten a causa de la malaltia. A la taula presidencial hi era el neuròleg, Dr. Josep Zaragoza, la psicòloga, Sra. Silvia Rosell i el Caporal dels Mossos d’Esquadra, Sr. Manel Carbó. Cadascú va fer una xerrada molt interessant centrada amb aquesta malaltia, d’acord amb la seua especialitat. Finalment, la Sra. Anna Algueró donà les gràcies als tres ponents i manifestà el gran suport que estan portant a terme els Mossos d’Esquadra col·laborant des de l’any 2008 amb la malaltia, especialment quan es tracta de persones que es desorienten i es p2. Xerrades. Jornada de l'Alzheimer. 19-IX-2017erden, ja que segons dades dels Mossos d’Esquadra, a Catalunya en desapareixen cada any unes tres mil, però gracies a les polseres identificatives, un 98% són retornades a les famílies.

Com a cloenda dels actes celebrats amb motiu del Dia Mundial de l’Azheimer, el divendres 22, es celebrà a les 18 h. una Eucaristia a la parròquia Mare de Déu dels Dolors de Tortosa, recordant els afectats per aquesta malaltia que han passat ja a la Casa del Pare. Fou presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada per Mn. Rafel Prades.

La Sra. Anna Algueró, Presidenta d’AFATE, va fer la monició d’entrada, amb el record dels malalts i famílies que han deixat una bona empremta en les nostres vides. Agraí a Mn. José Luís Arín, rector de la parròquia, el poder celebrar tots els anys l’Eucaristia i al Sr. Bisbe qui presideix la celebració. S’inicià amb el cant: “Cantem germans hem arribat al temple del Senyor”. Tot seguit el Sr. Bisbe digué unes paraules de salutació: Hem de tenir presents  davant el Senyor les persones que han patit aquesta malaltia i les que actualment la sofreixen, per a que els done el seu consol i la seua gràcia. A continuació es van proclamar les lectures. La 1ª de la carta de sant Pau a Timoteu (1Tm 6, 2c-12) i  el Salm responsorial 48: “Feliços els pobres en l’esperit; el Regne del cel és per a ells”. L’Evangeli segons sant Lluc (Lc 8, 1-3)

El Sr. Bisbe en l’homilia ens digué: L’Evangeli que acabem d’escoltar ens porta a una esperança i sembra bones actituds. Que feia Jesús quan predicava? Quan es trobava amb persones que patien i necessitaven que algú els donés esperança, els anunciava la Bona Nova del Regne de Déu i es sentien confortades en les seus angoixes. I, què hem de fer nosaltres?  Quan sabem que una persona passa per la prova de la malaltia o algú de la seua família, hem de sembrar esperança. De vegades davant el sofriment sembla que ens deixem vèncer per la temptació. L’Evangeli ens parla de Maria Magdalena, de la qual havien sortit set dimonis. Era una persona sense esperança, pero quan va sentir el Senyor, se li va obrir un nou horitzó i una llum d’esperança. Quan ens trobem en aquestes 3. Eucaristia Jornada de l'Alzheimer. 22-IX-2017situacions, pensem en sant Pau que li demana a Timoteu: “Tu, home de Déu, busca de practicar sempre la justícia, la pietat, la fe, l’amor, la paciència, la mansuetud”.  Davant les actituds negatives, l’home que té posada l’esperança en Déu, manifesta la seua fe quan practica les virtuts positives. Aquestes actituds són necessàries quan algú experimenta en la seua família aquesta malaltia, que és la situació de màxima pobresa. Llavors experimentem que no som els amos de la nostra vida, però el Senyor ens diu: “Feliços els pobres en l’esperit; el Regne del cel és per a ells”. En aquesta situació de màxima pobresa, és el moment del màxim amor de Déu. Que la Mare de Déu ens anime i ens console a seguir amb fe el camí de la nostra vida. Que així sigue.

Durant l’acció de gràcies després de la comunió, la Sra. Carme Brull de l’Ametlla de Mar, cantà l’Ave Maria de Schubert. En acabar l’Eucaristia el Sr. Enric Panisello, músic i terapeuta dels tallers de l’Alzheimer de Tortosa, acompanyat de la guitarra, cantà algunes cançons  de Serrat, de Lluís Llach i de Joan Salvat.  I per finalitzar, vam compartir un berenar.

Tots hem conegut i coneixem persones que han passat per aquesta prova de dolor. Que el Senyor ens ajude a saber acompanyar i comprendre els malalts d’Alzheimer i que done fortalesa a les seues famílies per poder conviure amb aquesta malaltia.

                                                                Maria Joana Querol Beltrán