El dia 31 de març, dissabte Sant, a les 21’30 hores, vam celebrar a la Catedral la Vetlla Pasqual, conjuntament amb les parròquies de Sant Blai i Sant Jaume de Remolins. Presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, fou concelebrada per tres preveres. La Resurrecció de Jesús és l’esclat de vida, la llum que resplendeix en la foscor. És la gran festa de l’any litúrgic.

La celebració consta de quatre parts: la del Foc, la de la Paraula, la del Baptisme i la de_07G6502 l’Eucaristia. Per a la benedicció del foc ens vam aplegar fora de la porta principal. Primer el Sr. Bisbe beneí el Foc: “Oh Déu, santifiqueu aquest foc nou, i feu que aquestes festes pasquals abrandin en nosaltres el desig per les coses del cel, per tal que puguem arribar amb el cor pur a la festa de la llum eterna”. Després marcà el Ciri  Pasqual amb una creu dient: “Crist ahir, i avui, principi i fi, alfa i omega. D’ell són els temps i els segles. A ell la glòria i el poder per tota l’eternitat. Amén”. Tot seguit col·locà l’encens: “Per les seues llagues glorioses ens guarde i ens conserve Crist, el Senyor. Amén”.

Després encengué el Ciri: “Que la llum de Crist ressuscitat gloriosament dissipi les tenebres del cor i de l’esperit”. Il·luminats pel Ciri Pasqual i les candeles que vam encendre els fidels, vam entrar en processó a la catedral mentre el Sr. Bisbe cantava: “Llum de Crist” i l’assemblea responia: “Donem gràcies a Déu”. En arribar al presbiteri es van encendre els llums de la Catedral i es tornà a cantar: “Llum de Crist. Donem gràcies a Deu”. Tot seguit es proclamà el Pregó Pasqual, que és  una invitació a l’alegria de la Pasqua i una síntesi de la història de la salvació.

A continuació es proclamaren tres  lectures de l’Antic Testament: La 1ª (Gn 1, 1-2, 2): Fa referència a una mirada amorosa de Déu que creà el món i ens el posa a les mans com un gran do de bondat. La 2ª lectura (Ex 14, 15-15, 1): El nostre Déu és el Déu de la llibertat i està a favor dels febles i dels oprimits. La 3ª lectura (Is 55, 1-11): Veniu a mi tots els assedegats i us saciaré de vida. Pactaré amb vosaltres una aliança eterna  Totes les lectures anaven seguides d’un salm i d’una pregària. Tot seguit es van encendre els llums de l’altar i vam cantar: “Gloria in excelsis Deo”. Després es proclamà la lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma (Rm 6, 3-11):  Crist, una vegada ressuscitat d’entre els morts, ja no mor més. A continuació vam cantar el Salm 117: “Al·leluia. Enaltiu el Senyor: Que n’és de bo, perdura eternament el seu amor”. Després es proclamà l’Evangeli segons sant Marc (Mc 16, 1-7)): “… El diumenge, molt de matí, arribaren al sepulcre… Llavors alçaren els ulls i s’adonaren que  la pedra ja havia estat apartada… No tingueu por. Busqueu el Jesús de Natzaret, el crucificat. Ha ressuscitat…”

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant els sacerdots concelebrants, germans i germanes i d’una manera especial a Mireia que pel baptisme serà incorporada a l’Església. La celebració d’avui està carregada de signes:

La llum. La primera llum la del ciri pasqual que entra encès a la Catedral i tot seguit van passant-se la llum uns als altres fins que s’il·lumina tot. Jesucrist Ressuscitat és la primera llum. Aquelles dones que el primer dia de la setmana van anar al sepulcre van escoltar el primer anunci de la Resurrecció. El qui elles buscaven, havia ressuscitat i van recuperar l’alegria. Aquella llum s’escampà arreu del món, fins que un dia Crist ens il·luminarà en una terra nova i un cel nou. En un món en què sembla que les tenebres poden apagar la llum, Jesucrist ens anuncia que la veritat és més forta que la mentida. L’última paraula la té la llum que es va encendre en el sepulcre on el Senyor va ser enterrat. La Resurrecció de Jesucrist és la victòria del Senyor sobre la mort i s’anuncia com un esdeveniment de salvació per a tots.

El baptisme. Crist ha ressuscitat a una vida nova. Ha traspassat les portes de la mort i ens ha obert les de la vida eterna. També els cristians estem cridats a viure una vida n_07G6607ova. Rebre el baptisme és un trencament amb el món i amb les seues dinàmiques.  El Sr. Bisbe, adreçant-se a la noia que en aquesta nit havia de rebre els sagraments de la iniciació cristiana, li digué: Mireia, després de la preparació rebuda, has decidit morir a una manera de viure, ressuscitant en Crist a una vida nova. També nosaltres renovarem avui les promeses del baptisme i en la nostra manera de viure ens volem guiar per la Paraula de Crist, per a que ell sigue la nostra vida, i no deixar-nos guiar pels criteris del món, que necessita testimonis d’una nova vida. Sant Agustí va rebre el baptisme quan ja era gran i en el llibre “Les Confessions” recorda sant Ambròs qui l’havia portat a Déu. Mireia, tu has trobat persones que t’han ajudat, i és el Senyor qui et va portar a elles per a que elles et portessin a Déu. Agraeix al Senyor els grans regals que avui rebràs. Entraràs a formar part del cos de Crist. Si vivim en l’amistat en Déu, si som capaços de veure’l entre nosaltres, això és el més gran per a un cristià. Demana-li al Senyor que et done la fortalesa de la fe i t’ajude a perseverar. Què vols rebre? La fe. I que et dona la fe? La vida eterna. Però el més importat per als cristians és perseverar. Hem cantat l’Al·leluia, signe de la celebració pasqual. El cant és una expressió d’alegria i avui cantant, li hem expressat al Senyor la nostra joia.  Alegria que ningú ens la podrà treure, perquè encara que nosaltres ens allunyem d’ell, el Senyor no s’allunya mai de nosaltres. Que aquesta alegria la manifestem i la visquem en la nostra vida. Així sigue.

Tot seguit el Sr. Bisbe es disposà administrar el sagrament del baptisme, dient-nos:  Amb la nostra oració fomentem l’esperança de la nostra germana i vàrem cantar les lletanies dels sants. Després beneí l’aigua i va introduir-hi el Ciri pasqual, demanant que davalle la força de l’Esperit Sant. S’hi acostà la qui havia de ser batejada amb la padrina i la catequista. Mireia, creus en Déu, Pare totpoderós creador del cel i de la terra?. Creus en Jesucrist, únic Fill seu i Senyor nostre…? Creus en l’Esperit Sant, la santa Església catòlica…? Hi, crec, anava responent a cada pregunta. Tot seguit van passar a la pila baptismal per ser batejada: Jo et batejo en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Mentre es desplaçaven de nou al presbiteri vam cantar: “Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme”.  Mireia, ets ja una nova criatura. Que aquest vestit sigue per a tu signe de dignitat… A continuació va rebre el sagrament de la confirmació: “Rep el signe del do de l’Esperit Sant. La pau sigue amb tu”.

_07G6688Amb els ciris encesos vam renovar tots les promeses del nostre baptisme.  El Sr. Bisbe va fer l’aspersió, mentre tots cantàvem: “Cantant de goig, sortirem a buscar l’aigua de les fonts de salvació”.  Després de les pregàries, van portar les ofrenes la qui havia rebut els sagraments del baptisme i la confirmació,  la seua padrina i un xiquet.  Abans del Parenostre el Sr. Bisbe li digué: Mireia, segur que has resat moltes vegades el Parenostre, però avui pregaràs per primera vegada després de rebre el baptisme, dient a Déu,  Pare.

Durant la comunió vam cantar: “Jo sóc el pa de vida”.  El nostre bisbe Enrique, abans de la benedicció ens desitjà una feliç Pasqua de Resurrecció. Després de la benedicció solemne  ens digué: Amb el goig de la festa de Pasqua, germans aneu-vos-en en pau. Al·leluia. Vam cantar: “Regina caeli laetare, al·leluia” i abans d’acomiadar-nos: “Germans, avui és un dia gran”. Donem gràcies a Déu per la celebració solemne  de la Vetlla Pasqual. Que el Senyor ens ajude a viure la Pasqua de Resurrecció amb el desig d’estimar-lo més cada dia.

                                               Maria Joana Querol Beltrán

Homilia
Àlbum fotogràfic