Sant Vicenç de Paül fundà l’any 1617 la Companyia de les Filles de la Caritat i la Congregació de la Missió dels Pares Paüls. Als claustres i patis del “Priorato de San Lázaro” trobaven refugi els més desheretats de la terra, els sense sostre, els ancians, els malalts terminals que no tenien un lloc a l’hospital i els famolencs que per poder menjar passaven cada dia a recollir alguna cosa. Tanmateix allí brillava una llum d’esperança i aquesta llum era Sant Vicenç de Paül. Ell havia descobert que darrera del rostre de cada necessitat hi era el Senyor. Havia aprés la lliçó del samarità de l’Evangeli.

Com  tots els anys, les Filles de la Caritat de la Casa d’Acollida de Tortosa, celebren la seua festa el 27 de setembre. Aquest any es celebrà el 25, perquè el 27 havien de celebrar-la conjuntament dues províncies de la Companyia_07G1462: Catalunya i  Navarra.

A les 18 h. es celebrà a la Capella de la Mare de Déu de la Cinta una Eucaristia presidida pel rector de la parròquia del Sant Crist de la Catedral, Mn. Josep Mª Membrado. S’inicià la celebració amb el cant: “Cantem germans, hem arribat al temple del Senyor” la qual fou molt participada per tots els fidels que omplien la Capella. La 1ª lectura fou (Is 52, 7-10). El Salm 95: “Cantem amb veu exultant el nom del Senyor”. La 2ª lectura, de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint (1 Co 15 26-2,2). Mn. Membrado proclamà l’Evangeli (Mt 5, 1-12) “En veure les multituds, Jesús pujà a la muntanya, s’assegué i se li acostaren els deixebles… Feliços els pobres en l’esperit, d’ells és el Regne del cel. Feliços els qui ploren,  Déu els consolarà….Feliços vosaltres quan, per causa meva us insultaran i us perseguiran… Alegreu-vos-en i celebreu-ho, perquè la vostra recompensa és gran en el cel”

Mn. Membrado inicià l’homilia saludant tots els presents i en especial les germanes Filles de la Caritat les quals porten la Casa d’Acollida. Avui celebreu la festa del vostre fundador, juntament amb santa Lluïsa de Marillac. Hem proclamat l’Evangeli de les Benaurances. Vull recordar no solament la figura de Sant Vicenç de Paúl, sinó el seu llegat. Un sant és aquella persona que ha portat una vida que ha estat exemple per als qui l’han coneguda. Però, hi ha sants que ens han deixat molt més, el lema de la seua existència: “La caritat de Crist ens urgeix”. Aquest lema el va fer realitat el vostre fundador a sacerdots i a algunes dones, entre elles Lluïsa de Marillac.  Quan celebrem la festa d’un sant tenim un sentiment d’admiració, però el cristià no ha de viure només de l’admiració, sinó que demanant a Déu la seua intercessió, vol imitar-lo. Sant Vicenç de Paül va servir l’església francesa del segle XVII i va viure una àpoca molt difícil i d’autèntica pobresa.  Donem gràcies a Déu per tot el que ens ha deixat i entre el seu llegat tenim les religioses de la Casa d’Acollida. Que com el seu fundador, la caritat de Crist ens urgeixi també a nosaltres, essent testimonis d’una caritat que és _07G1472-1signe i senyal de la profunditat de la nostra fe.

Dues religioses van fer les pregàries. Durant la comunió vam cantar les “Benaurances” i en acabar la celebració Mn. Membrado beneí unes “petites coques” que foren repartides com a símbol entre tots els assistents. Mentre passàvem a venerar la relíquia, vam cantar l’himne del Sant:  “Enséñanos a amar Vicente de Paúl, al pobre nuestro hermano como lo amaste tú”

Felicitats a tota la Família Vicenciana que celebren aquest any el 400 aniversari de la seua fundació. I acabo amb unes paraules del seu fundador, qui tant estimava la pobresa: “Hem d’entrar en els sentiments dels pobres per a sofrir al seu costat, hem de fer el possible per a que el nostre cor s’ompli de tendresa i es faci sensible al sofriment i a les dificultats del altres.”

                                                         Maria Joana Querol Beltrán