_F6A6475El dia 27 de setembre es celebra la festa de sant Vicenç de Paül, fundador de la Congregació de la Missió dels Pares Paüls i la Companyia de les Filles de la Caritat, amb la col·laboració de santa Lluïsa de Marillac. Sant Vicenç de Paül va descobrir que darrera el rostre d’un necessitat, s’hi trobava el rostre del Senyor. Era una llum d’esperança que brillava per als famolencs, els sense sostre, els malalts terminals, els ancians i els més desafavorits de la societat.”Si deixeu l’oració per atendre un pobre, recordeu-vos que aquest servei l’heu prestat al mateix Déu”.

Com tots els anys, les Filles de la Caritat de la Casa d’Acollida de Tortosa, van celebrar la festa amb una Eucaristia a les 18 h. a la capella del Sagrari de la parròquia del Sant Crist de la Catedral. Fou presidida pel rector Mn. Josep Mª Membrado i concelebrada per Mn. Antonio Ripollés. La gna. Ma Teresa va fer la monició d’entrada, agraint al Senyor tots els beneficis rebuts i destacà que sant Vicenç de Paül estimava molt la humilitat i al mateix temps desitjava omplir-se de la presència divina. Aquest programa el realitzà donant-se al Senyor i servint els més pobres. Posem tot el nostre treball en mans del nostre Pare bo i que es converteixi en fruit d’ajuda envers els més necessitats.

El cant d’entrada fou: “Cantem germans, hem arribat al temple del Senyor”. Es proclamà la 1ª lectura del profeta Isaïes (Is 52, 7-10). El Salm 95: “Cantem amb veu exultant el nom del Senyor”. La 2ª lectura, fou de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint (1 Co 15 26-2,2). Mn. Membrado proclamà l’Evangeli (Mt 5, 1-12) “En veure les multituds, Jesús pujà a la muntanya, s’assegué i se li acostaren els deixebles… Feliços els pobres en l’esperit, d’ells és el Regne del cel. Feliços els qui ploren,  Déu els consolarà….Feliços vosaltres quan, per causa meva us insultaran i us perseguiran… Alegreu-vos-en i celebreu-ho, perquè la vostra recompensa és gran en el cel”

Mn. Membrado inicià l’homilia saludant les germanes Filles de la Caritat i un bon nombre de fidels que gairebé omplíem la capella del Sagrari. Avui celebreu la festa del vostre fundador. Aquestes celebracions són per a l’Església un gran motiu d’admiració, ja que cada sant és un projecte de Déu Pare per entendre i practicar l’Evangeli. Jesús ens ho diu molt clar: Feliços els qui tenen un cor pobre, els nets de cor, els qui cerquen la pau, els qui són justos…_F6A6480

Segons les paraules del papa Francesc, sant Vicent de Paül practicà una missió per a encarnar l’aspecte de l’Evangeli amb el carisma de la caritat. Ens va donar unes instruccions renovades d’acord amb el seu temps i amb les tasques que volia realitzar. Com actuarien avui sant Vicenç de Paül i santa Lluïsa de Marillac? Però, l’important és el que fem nosaltres; ells ja ho feren en el seu temps. El repte que tenim tots és fer les coses bé, de manera que el nostre camí sigue la caritat. És l’assignatura de la que ens preparem, per poder-la aprovar, quan arribe el moment que el Senyor ens cride a la seua presència.

La gna. Dolors va fer les pregàries, demanant al final per les Filles de la Caritat per a que visquen sempre el seu carisma i per tota la família vicenciana disposada sempre a seguir Jesús pobre i humil. Al moment de la pau van cantar: “Unint les mans germans” i durant la Comunió: “Cuando el pobre nada tiene y aún reparte”. Després de la benedicció final, es van beneir unes  “coques “ i en finalitzar la celebració es repartiren entre tots els assistents, mentre vam cantar l’himne  de Sant Vicenç de Paül: “Enséñanos a amar Vicente de Paül, al pobre nuestro hermano como lo amaste tú”. I amb una foto de tot el grup acabà la celebració.

En paraules de sant Vicenç de Paül: “Hem d’entrar en els sentiments dels pobres per a sofrir al seu costat, hem de fer el possible per a que el nostre cor s’ompli de tendresa i es faci sensible al sofriment i a les dificultats del altres.”

                                                        Maria Joana Querol Beltrán