El diumenge, dia 30 de juny, la Parròquia Sant Francesc d’Assís, de l’EMD de Jesús, va celebrar la festa del Sagrat Cor de Jesús amb una Missa presidida pel Molt Il·lustre Victor Cadona Eixarch, nou cannonge de a catedral de Tortosa i concelebrada pels mossens de l’arxiprestat i a continuació una Solemne Processó pels carrers engalanats amb les catifes populars.

Les processons han donat peu, al llarg de la història, a la fantasia i a la creativitat. A uns llocs hi participen personatges o figures que reprodueixen episodis de les Sagrades Escriptures, lluites entre àngels i monstres infernals …; a uns altres són famoses dels danses del Corpus i no hi sol faltar la banda de música o el giravolt de les campanes o el cant de la gent … Les processons són un espectacle al carrer que serveix també de catequesi popular.

A Jesús, des de fa molts anys, la processó del Sagrat Cor es distingeix per les catifes populars artesanals. De bon matí hi havia al voltant de 300 persones: homes, dones, grans i joves, tampoc van faltar els xiquets, fent una obra d’art. Aquest treball feia mesos que s’estava preparant.

Les catifes estan en consonància amb l’esperit franciscà del Cant de les Criatures: El xiprer, el marro, la clofolla d’arròs, la serradura, les roses i centenars de clavells. El llenguatge de les flors l’entenen tots. la flor és signe de bellesa i esperança en plenitud. Tant en la vida social com en la litúrgia, unes flors ben posades, fresques o seques, plenes de color i perfum, canten tota una sèrie de sentiments: alegria, festa, respecte, estimació …

Mn. Paco