El dia 13 de gener a les 20 hores, tingué lloc a la Capella de la Cinta, la commemoració del 4art. centenari de la Reial Arxiconfraria de Ntra. Sra. de la Cinta, fundada el 13 de gener de l’any 1617, per decisió d’un bon nombIMG_4480re de fidels i amb el suport del bisbe Luís de Tena. Amb el temps es construí a l’interior de la catedral una capella en honor de la Mare de Déu a qui sempre els tortosins li hem demostrat una gran devoció i amor filial.

Organitzats tots els actes per la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, hi eren presents el Sr. Bisbe, alguns membres del Capítol Catedral, la Cort d’Honor, l’alcalde de la ciutat i alguns regidors, el representant del govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, ex-alcaldes de Tortosa, altres autoritats i fidels.

El Sr. Ximo Rambla, periodista, donà la benvinguda a tots els assistents i assenyalà que un dels objectius de la celebració era retre homenatge als tortosins que al llarg de quatre-cents anys d’història, han sabut transmetre l’amor a la Mare de Déu. Tot seguit, el Cor de Cambra Tyrichae, sota la direcció del mestre Andreu Ferré, interpretà els Goigs a la Mare de Déu de la Cinta, probablement del segle XVIII.

A continuació la Sra. Silvia Tejedor,  donà lectura a l’Ofici del Cíngol de Santa Maria, del Breviari de la catedral de Tortosa editat l’any 1547 i traduït del llatí per Antoni Cardona. Explica que un prevere en assistir a maitines, va sentir cantar el “Te Deum laudamus” i mentre, veié  un gran resplendor de llum amb uns àngels i, una dona acompanyada a la dreta per sant Pere i a l’esquerra per sant Pau. “Em coneixes?” li preguntà la dona.  “Jo sóc la Mare de Déu de qui tu ets gran devot”  i després d’un breu diàleg li digué: ”… Us dono el cíngol que porto, el poso damunt l’altar i ho diràs al bisbe”.  Els tortosins exultem de goig per aquest amor de la nostra Mare vers la nostra ciutat.

Després de la interpretació a càrrec del Cor de Cambra Tyrichae: “Madre virgen sin pecado”, composta per Marcelino Sampere l’any 1884,  la Sra. Núria Mora donà lectura al capítol 18è del llibre: “Història de la Santa Cinta” de Francisco Martorell, imprès l’any 1626 i traduït al castellà pel Sr. Ramón Miravall.  A l’arxiu Capitular es trobà l’Acta de constitució de la Confraria. El bisbe Luís de Tena, amb el desig de què el sagrat cíngol fos venerat, fundà la Confraria, juntament amb el Capítol de la Seu i dues-centes vint-i-set  persones dels diferents estaments socials de la ciutat.

L’any 1932 es convocà un concurs per fer un cant a la Mare de Déu de la Cinta i Mn. Tomàs Bellpuig autor de la lletra i, la música de Vicente Ripollés, van compondre “La vostra Cinta Sagrada”, la qual fou  interpretada magníficament, igual que totes les altres peces musicals, pel Cor de Cambra Tyrichae.  A continuació el Sr. Josep Lluís Villa,  va llegir el document del Papa Pau V, sobre la institució de la Confraria, atorgat l’any 1617 i traduït del llatí per Francisco Martorell. Diu el document: “… Constituimos una Cofradía de hombres y mujeres cuyos cofrades puedan realizar con el beneplácito del obispo de Tortosa, todos los actos que suelen hacerse en otras cofradías. Pueden hacer Estatutos para el bien de la cofradía, que no sean contrarios al concilio de IMG_4481Trento… A los contritos i confesados, cumpliendo todos los requisitos necesarios, concedo indulgencia plenaria. Dado en Roma el 17 de junio de 1617. Año XIII del Pontificado”.

Tot seguit el Cor de Cambra interpretà :”Mare”, composta la lletra per Artur Gaya i la música per Jordi Fusté, l’any 2005. A continuació va intervenir el Primer Majordom de l’Arxiconfraria, Sr. Francesc Viñes Albacar. Després de la salutació, ens digué que l’oportunitat que tenia d’adreçar-se als assistents l’omplia d’alegria… La nostra Catedral custodia la Santa Relíquia i les lectures que hem escoltat ens han ajudat a recordar la història de la fundació. El Sr. Viñes enumerà algunes  de les accions socials que porta a terme l’Arxiconfraria, com el “banc d’aliments” i com a actes religiosos: la processó del 1er. diumenge de setembre, festivitat de la nostra Patrona, la commemoració de la baixada de la Mare de Déu, la dominica de cada mes, etc. L’any 1863, l’Ajuntament declarà la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat i al pas dels anys ens han ajudat a estimar-la: bisbes, canonges, milers de confrares, Cort d’Honor i fidels tortosins. L’Arxiconfraria ha preparat més de setanta actes i al mes de setembre es col·locarà a la façana principal de la Catedral la nova imatge de la nostra Patrona. Visca la Mare de Déu de la Cinta!

Seguidament ens adreçà la paraula l’alcalde de Tortosa, Sr. Ferran Bel Accensi. Després de saludar tots els presents, manifestà l’alegria i el goig que avui tenia Tortosa. Felicità la comissió organitzadora i expressà el desig de voler dedicar les seues paraules a milers de tortosins i habitants de les terres ebrenques. Necessitem persones que estiguen compromeses amb la ciutat i des de l’ajuntament sabeu que estem al vostre costat en allò que necessiteu. Moltes gràcies i, visca la Mare de Déu de la Cinta!

Finalment ens parlà el nostre bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, qui després de la salutació, cità les paraules de l’himne de la Mare de Déu de la Cinta: “La nostra història té pàgines d’or”. Si mirem la història de l’Arxiconfraria ha tingut pàgines d’or de fe, caritat, religiositat, cultura… que tot junt és un tresor que forma part de la història de Tortosa. Ha de ser un any commemoratiu destinat a revaloritzar amb gratitud a tantes persones que han anat transmetent la devoció a la Mare de Déu de la Cinta. Tenim un tresor per a la nostra ciutat i per a l’església diocesana. La celebració dels quatre-cents anys de la fundació de l’Arxiconfraria va portar-me a sol·licitar del Sant Pare la celebració d’un Any Jubilar Marià. Hem de reviure la devoció a la Mare de Déu com un moment de gràcia i de fe, que uneixi tota la noIMG_4482stra ciutat essent un signe d’identitat. Com a bisbe us dic que no podem perdre el potencial evangelitzador que té la devoció a la Mare de Déu. Convido a la ciutat i a la diòcesi als actes que s’han organitzat, però que aquí ens trobem per pregar.  Visca la Mare de Déu de la Cinta!

Finalment, el Cor de Cambra Tyrichae, cantà l’himne de la Cinta, unint tots els fidels les nostres veus amb gran emoció. Gràcies a tots els membres de la Reial Arxiconfraria de la Cinta per la celebració del 4art. centenari de la fundació. “Sigue el Sagrat Cíngol la cadena d’or, cadena de roses, cadena d’amor, que al Cor de la Verge, lligue els nostres cors, fent que el d’ella i els nostres, en vida i en mort, al cel i a la terra siguen un sol cor”.

                                                                      Maria Joana Querol Beltrán