Els dies 10, 11 i 12 d’abril, el Papa Francesc va rebre vuitanta-sis tortosins, membres de la Reial Arxiconfraria de Ntra. Sra. de la Cinta i de la Cort d’Honor i altres devots de la Mare de Déu, que ens vam desplaçar a Roma, encapçalats per l’Excm. i Rvdm. Bisbe de Tortosa, Mons. Enrique Benavent Vidal.  Ens van acompanyar els sacerdots de la diòcesi: Mn. Josep Ma Membrado, Prior de l’Arxiconfraria, Mn. Antonio Ripollés i Mn. Rubén García. El dia de l’Audiència s’hi van fer presents l’alcaldessa de Tortosa, Sra. Meritxell Roigé, en representació de la nostra ciutat, Mons. Lluís Serrano qui actualment està al Vaticà i Mn. Joan Guerola, rector de la parròquia “Sant Miquel” de La Cava- Deltebre.

A les 14 hores vam sortir en autocar seixanta sis pelegrins. Els altres vint es van desplaçar particularment. El Sr. Muñoz ens donà la benvinguda i tot seguit passà la paraula al Primer Majordom de l’Arxiconfraria, Sr. Josep Ma Utges. Ens digué que havíem iniciat un viatge ple d’il·lusió per ser rebuts pel Sant Pare, que serà una nova experiència per a tots.  Després de presentar-nos a la qui seria la nostra guia al llarg del viatge, Gemma González, ens saludà Mn. Josep Ma Membrado, Prior de l’Arxiconfraria. Va remarcar la bonica experiència que acabàvem d’iniciar, anar a Roma i tenir audiència privada amb el Papa Francesc i rebre la benedicció del qui representa el Senyor aquí a la terra. Demanem a la Mare de Déu que ens acompanye i ens done un bon viatge. Es van cloure les intervencions cantant l’himne de la Mare de Déu de la Cinta.

En arribar a Roma, ens vam allotjar a la Casa San Juan de Àvila. L’endemà al matí vam celebrar l’Eucaristia a l’església Santa Maria dell’Anima, on al presbiteri està la tomba d’Adrià VI, bisbe de Tortosa i Papa, i a la dreta de la porta principal, la del bisbe Guillem, qui també fou anomenat bisbe de Tortosa, malgrat que a la nostra diòcesi no va dur a terme la seua tasca pastoral.

El Sr. Bisbe inicià l’Eucaristia la qual fou concelebrada pels preveres presents de la nostra diòcesi i Mons. Jordi Bertomeu qui fa uns quants anys està al Vaticà desenvolupant el seu ministeri sacerdotal.  La primera lectura del profeta Jeremies va proclamar-la un membre de l’Arxiconfraria. Mn. Jordi Bertomeu cantà el Salm responsorial: “Tota la vida vull lloar el Senyor” i es proclamà l’Evangeli. La part musical fou a càrrec de Mn. Rubén García.

El Sr. Bisbe en l’homilia  ens digué que en els evangelis d’aquests dies de Quaresma observem com el conflicte que hi ha entre Jesús i els fariseus cada dia es fa més gran i portarà el Senyor a la creu.  Hi veiem dues actituds fonamentals: la primera és la d’aquells que no volen creure en Jesús, encara que han vist les seues bones obres. En el fons hi ha enveja i no accepten que les paraules i les obres vénen de Déu. Tenen un cor endurit de cara el Senyor i les persones, i encara que facin el bé, és molt difícil que les seues paraules, gestos i accions puguen transformar-los el cor. La segona actitud que veiem és del Senyor, que és la que actua coherentment, no té por i segueix endavant. Demanem  que el nostre cor estigue sempre obert a la seua Paraula, obert a tot el bé que ens pot venir de Déu i obert també a les altres persones. Que el Senyor ens concedeixi la gràcia de tenir sempre aquest cor obert. Que així sigue.

Tot seguit, Mn. Jordi Bertomeu va fer les pregàries i acabà demanant per a que la nostra visita al Sant Pare sigue un lloc de trobada. “Cantemos al amor de los amores” fou el cant de comunió i després de la benedicció final del Sr. Bisbe, vam cantar l’himne a la Mare de Déu de la Cinta. A continuació ens van fer una petita gravació, on el periodista Ximo Rambla va dir unes paraules en nom de tots  i al final, tots a la vegada exclamar: Visca la Mare de Déu de la Cinta i visca el Papa Francesc!!!  Abans de marxar, Mn. Jordi ens explicà a grans trets el més destacable de l’església Santa Maria dell’Anima.

Direcció a la plaça Navona, ens vam concentrar per anar a visitar la Basílica de Sant Pere del Vaticà. Des de l’autobús, Mn. Jordi ens anava assenyalant els llocs més destacats per on passàvem: L’estil gòtic d’alguns edificis, el Castel Santangelo, la Via de la Constitutione, l’hospital  Sant Esperit, el més antic del món, l’hospital Sant Esperit in Sassia, etc. A la tarda vam fer en autocar una visita guiada per Roma.

El divendres 12, darrer dia de la nostra estada a Roma, ens vam concentrar tots a les 8 h. a la plaça Sant Pere, per assistir a la Missa concelebrada i presidida pel Sr. Bisbe, a la Capella  de Sant Josep. Va fer-s’hi present l’alcaldessa de Tortosa, en representació de la nostra ciutat. Abans d’iniciar la celebració, el Sr. Bisbe ens digué que ens trobàvem a l’altar de Sant Josep, patró de l’Església i ens demanà pregar per les intencions de l’Església i del Papa Francesc, per a que segueixi conduint-la. La primera lectura, del profeta Jeremies, va fer-la un membre de l’Arxiconfraria. El Salm responsorial 17: “En veure el perill, clamo al Senyor, i ell m’escolta”. Mn. Membrado proclamà l’Evangeli de Sant Joan (10, 31-42)

En l’homilia, el nostre bisbe ens digué que Jesús ens revela tot el que hi ha en el seu cor i passà pel món fent el bé. En canvi va despertar sentiments de rebuig i d’egoisme que hi ha en el cor dels homes. Això va portar-lo voluntàriament a la mort, donant la vida per cadascú de nosaltres. Nosaltres estem aquí en el centre de l’Església i no ens hem de desanimar mai, sinó ben al contrari, ser coherents i fent el bé que el Senyor ens mostra quan vivim en coherència. En aquesta celebració no va haver-hi cants. Després de la benedicció ens vam desplaçar a la Porta Santa Anna. Vam tenir un temps lliure abans de l’Audiència amb el Papa..

En entrar el Sant Pare a la Sala d’Audiències, vam rebre’l amb un fort aplaudiment. El Sr. Bisbe va fer el discurs de presentació. El Primer Majordom de l’Arxiconfraria, Sr. Josep Ma Utges, li adreçà unes paraules al Papa Francesc, explicant-li que era l’Arxiconfraria que ja ha complert quatre-cents anys de culte a la Mare de Déu de la Cinta, tan estimada pels tortosins. Ens honora haver vingut presidits pel nostre Bisbe i acompanyats per la nostra Alcaldessa, per membres de la Cort d’Honor que amb les seues bones obres escampen la llavor de la devoció a la nostra Mare i per un nombrós grup de tortosins i tortosines. Li comunicà al Papa que en els últims deu anys, donada la crisi en la que vivim, l’Arxiconfraria porta a terme una tasca social, creant un banc d’aliments frescos que cada dia es lliuren a Càritas, Creu Roja i Casa d’Acollida regentada per les germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. Durant aquests deu anys hem aportat 388.000 Kg. d’aliments. També ajudem els xiquets/es pobres donant-los beques mitjançant les àrees especialitzades de Càritas i Creu Roja amb el suport del programa per als més vulnerables. Hem lliurat 19.000 euros. El Sr. Utges li comunicà al Sant Pare que el dia 7 d’abril, en junta ordinària de l’Arxiconfraria, van anomenar-lo “Confrare d’Honor”, pel qual li demanaven la seua acceptació, així com la insígnia de l’Arxiconfraria, que reprodueix el reliquiari que conté la Sagrada Cinta. També li digué que seria una gran alegria si poses la seua signatura en el Llibre d’Honor. Sol·licità la seua benedicció per a tots els presents i per als devots de la Mare de Déu que no han pogut venir i li digué que seguirem pregant per l’Església i pel nostre Papa Francesc. El Primer Majordom acabà amb les paraules: Visca la Mare de Déu de la Cinta!!!

Tot seguit el Sant Pare ens adreçà unes paraules, les quals no transcric, igual que les del Sr. Bisbe, perquè estan íntegres a la pàgina web del bisbat. A continuació se li va imposar al Papa la insígnia d’or de l’Arxiconfraria. El Sr. Bisbe li lliurà una imatge preciosa de la Mare de Déu de la Cinta. També se li va fer entrega dels dos toms del llibre de Mn. Josep Alanyà: “Santa Maria de la Cinta. Història i documents. 1178-2017”. Finalment la presidenta de la Cort d’Honor, Sra. Pepita Borràs li portà una rosa blanca fent memòria de santa Teresa de l’Infant Jesús, de qui tan devot és el Sant Pare.

Un moment també molt emocionant de l’audiència fou poder saludar cadascú de nosaltres personalment al Papa, acompanyat pel nostre bisbe Enrique. Les llàgrimes als ulls de la majoria de pelegrins feien palesa la joia interior d’aquest esdeveniment inesborrable al llarg de la nostra vida.

Un temps lliure, dinar, recollida de l’equipatge i direcció a l’aeroport amb el cor ple de goig espiritual i amb el desig de comunicar als tortosins la joia dels dies passats a Roma. Gràcies al Sr. Bisbe, a Mn. Jordi Bertomeu, a tots els organitzadors i a tots els pelegrins per haver viscut aquests dies de fraternitat, una de les primeres paraules que ens adreçà el Papa Francesc.

Maria Joana Querol Beltrán