El dia 21 de setembre, se celebra la Jornada Mundial de l’Alzheimer. L’Associació de Familiars d’Alzheimer de la Terres de l’Ebre (AFATE), aquest any amb motiu de la cloenda de la celebració del 25è aniversari, ha programat diferents actes, els quals s’iniciaren el dia 17 amb una Eucaristia a la parròquia Mare de Déu dels Dolors de Tortosa. Presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent, fou concelebrada per mossèn José Luís Arín, rector de la parròquia i per mossèn Pepe Insa, qui durant molts anys també va servir-la com a rector.

Van assistir a la celebració de l’Eucaristia la Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de la ciutat, la Sra. Anna Algueró, presidenta d’AFATE, la Sra. Mònica Ripoll, regidora de Serveis Socials, altres regidors, familiars de les persones afectades per aquesta malaltia, membres d’AFATE i altres fidels.

Amb el cant “Victòria és la nostra fe” s’inicià la celebració. Tot seguit la Sa. Anna Algueró va fer la monició d’entrada, agraint en primer lloc la presència del Sr. Bisbe, dels concelebrants, de la Sra. alcaldessa i regidors i de tots els fidels. Agraí també al rector de la parròquia dels Dolors l’acollida que cada any ens dóna per celebrar aquesta Missa en record de tots els malalts d’Alzheimer, familiars i amics que ens han deixat durant aquest any i de tots els qui estan en el nostre record, encara que hagi passat més temps. Que aquesta Eucaristia sigue una trobada joiosa per a tots els qui envolten els malalts: cuidadors, famílies, voluntaris i professionals. Que el Senyor ens ajude a saber donar-los una assistència integral d’acord amb les seues necessitats. Que la Mare de Déu dels Dolors ens ajude a trobar la pau, l’alegria i el consol d’acompanyar els qui més ho necessiten.

Les lectures proclamades foren: La primera de la carta de sant Pau a Timoteu (1Tm 2, 1-8). El Salm responsorial: “Beneït el Senyor qui escolta la meva veu suplicant”. Mn. Arín proclamà l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 7, 11-17)

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant els preveres concelebrants, la Sra. Alcaldessa, autoritats, Sra. Presidenta i membres de l’Associació i  germans tots en el Senyor. En l’Eucaristia d’avui recordem els qui ja han estat cridats a la Casa del Pare, pels qui actualment sofreixen la malaltia i pels qui els acompanyen. Tots sabem que la malaltia es presenta en la nostra vida; quan no coneixem les persones que la sofreixen, ens sembla que és una cosa normal, però quan està malalta una persona estimada, llavors ens sembla quelcom extraordinari. I de vegades ens preguntem: per què jo, o un familiar o un amic ha de passar per aquesta malaltia?  Però, no oblidem que forma part del designi de Déu sobre cadascuna de les persones. Som els seus fills i ens vol portar a la salvació.

Com a cristians, si volem viure com el que som, quina ha de ser la nostra resposta davant la malaltia? Si ens fixem en l’Evangeli d’avui, la resurrecció del fill de la viuda de Naïm, veiem la reacció de Jesús davant un sofriment molt gran: la mort d’un fill únic d’una dona viuda. Jesús, davant el dolor humà no defuig, al contrari; no només es va acostar a aquell jove i es va compadir, sinó que va fer seu el sofriment d’aquella mare viuda qui havia perdut el seu fill i, actuant amb misericòrdia, va posar vida on hi havia mort: “Jove, aixeca’t.  El mort es posà assegut i començar a parlar”

La resposta del cristià davant el sofriment és fer propi el dolor i intentar comprendre l’altre, sentint el que està vivint aquella persona. És el que la vostra Associació vol fer. Estar a prop dels qui sofreixen. En la primera lectura sant Pau exhorta els cristians a pregar per les necessitats de la humanitat. Pregar pels altres és un compromís que tenim. Quan preguem per una persona, per un malalt, per una família que passa dificultats, de vegades pensem que si estès al nostre abast solucionar el problema, ho faríem. Això significa que en el fons aquesta persona està en el nostre cor. Posem-la sota la mirada de Déu. Això és el que volem fer en la celebració d’aquesta Eucaristia. Volem pregar pels malalts i posar-los sota la mirada amorosa del Senyor.. Que Ell acompanye els malalts i  totes les seues famílies. Que així sigue.

En les pregàries vam demanar per l’Església, pel Papa, pels bisbes, pels preveres, per les comunitats parroquials, per tots els malalts d’Alzheimer, familiars, cuidadors, amics, professionals de la salut, serveis socials, per l’associació AFATE. També per tots els malalts, familiars i amics que ens han deixat durant aquest any i per la Pastoral de la Salut per a que faci arribar el consol a tots els qui pateixen.

Al final de la celebració,  la Sra. Carmen Brull de l’Ametlla de Mar, va cantar l’Ave Maria de Schubert. En acabar l’Eucaristia vam passar al saló parroquial. La Sra. Anna Algueró saludà tots els assistents, entre els quals hi era el Sr. Leandre Aymerich, Director General de l’empresa JABIL, que té ben present que el progrés ha de revertir en benefici de la comunitat i per aquesta raó s’ha unit a AFATE per desenvolupar aquest projecte. Es va projectar un video informatiu i s’obsequià els familiars dels malalts amb un Puzle destinat a treballar l’estimulació cognitiva de les persones malaltes. “JABIL  mou fitxa pels malalts d’Alzheimer”. També patrocinarà dos concerts solidaris al el Dia Mundial de l’Alzheimer.

Tot seguit, la Sra. Alcaldessa saludà el Sr. Bisbe, la Presidenta i membres d’AFATE, tots els assistents i agraí a l’empresa JABIL la seua ajuda envers els malalts d’Alzheimer i també l’ajuda que representa per a la nostra ciutat. Finalment, el Director General de JABIL ens adreçà unes paraules dient que havia assistit a l’acte en representació del gran col·lectiu de l’empresa. Acabà agraint la nombrosa assistència i donant les gràcies.

A continuació fórem tots obsequiats amb un berenar en el transcurs del qual es va fer una rifa de tres dinars per a tres parelles en diferents restaurants.

Fins la propera vegada que ens retrobarem per donar suport als qui pateixen la malaltia de l’Alzheimer. Que el Senyor els ajude i done la fortalesa que necessiten  els  cuidadors i familiars.

Maria Joana Querol Beltrán