El dia 13 de juliol de 2007, data en què el nostre Bisbe D. Enrique Benavent Vidal celebra l’onomàstica i el quart aniversari de la presa de possessió canònica com a Bisbe de Tortosa, el Capítol Catedralici, presidit pel seu Degà, Il·lm. Sr. José-Luis Arín, ha estat amfitrió de les personalitats que s’han reunit a la Santa Església Catedral de Santa Maria de l’Estrella per a l’acte d’inauguració del retaule de les santes Cándida i Còrdula.

L’acte d’inauguració ha estat precedit de la presentació, en roda de premsa als mitjans de comunicació social de les Terres de l’Ebre, del retaule i del pr_07G4855océs i treballs de restauració que n’han permès la recuperació per al culte i l’adequada instal·lació a la catedral, on ja havia estat fins al darrer quart del segle XIX.

A les 7 de la tarda, amb una nodrida assistència de públic i la presència del Capítol Catedralici, d’autoritats territorials de la Generalitat, Diputació de Tarragona, comarcals i locals, el Sr. Degà del Capítol ha donat la benvinguda i, exposant que una de les funcions no menys importants dels canonges és la conservació, protecció, restauració i augment del patrimoni catedralici, ha agraït a la Diputació de Tarragona en la persona del seu president tot l’esforç econòmic i dedicació personal dels tècnics en restauració per poder gaudir a la catedral, en lloc principal, del retaule recuperat de les santes copatrones de la ciutat de Tortosa.

_07G4861El President de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet, la sensibilitat cultural del qual és ben coneguda i demostrada, especialment en el camp de la Història i de les Belles Arts, ha manifestat, amb la convicció que li és pròpia, la gran satisfacció que és per a ell i la institució que representa veure brillar en la seva bellesa prístina un retaule que ningú no coneixia ni havia vist instal·lat a la catedral. Un retaule principal perquè és el més antic dels set retaules barrocs de la seu, datat el 1681 segons la decoració pictòrica, el 1671 segons l’obra escultòrica. El Sr. Poblet dóna per molt ben invertides les 30.000 hores de treball i la quantitat de gairebé 500.000 euros que ha costat la restauració i la instal·lació a la capella absidal de l’Esperit Sant. Ha agraït als restauradors i a l’Escola d’Art de la Diputació amb seu a Tortosa la feina molt ben IMG-20170713-WA0001feta.

El Bisbe de la diòcesi ha fet públics els tres sentiments que, com a prelat diocesà, tenint la càtedra episcopal a la seu, embarguen la seva ment i el seu cor davant una obra del patrimoni religiós recobrada, restaurada a la perfecció al cent per cent per la Diputació de Tarragona: alegria pel patrimoni restaurat i augmentat amb la incorporació d’un retaule bellament policromat que havia estat ja a la catedral; agraïment a tots els que han fet real la recuperació artística del retaule; i felicitació a tots els que han contribuït i treballat en el procés tècnic i artístic, a la institució provincial  per la sensibilitat mostrada envers l’art i la generositat  total aplicada en el retaule i regalada al Capítol.

L’Alcalde de Tortosa, invitat a l’acte, considerant que el patrimoni artístic de la catedral és també indirectament un bé per a la ciutat, s’ha sumat a l’agraïment i a la joia del Bisbe i del Capítol, invitant els tortosins a conèixer millor la catedral i el patrimoni que conté, enriquit ara amb la nova presència del retaule de les santes copatrones dels tortosins.

Finalment, ha estat inaugurat el retaule pel Sr. Bisbe, el President de la Diputació i el Sr. Degà del Capítol, després d’un breu parlament sobre la peça artística i el llarg i complex procés de la seva restauració a càrrec de la Dra. Carme Clemente, exdirectora de l’Escola d’Art i ara coodinadora de la secció de Conservació i Restauració de Béns Culturals. Josep Alanyà i Roig, canonge arxiver.

                                   Rev. Josep Alanyà

Vegeu l’àlbum de fotos